20:54 14.11.2019

ВАКС відклав до ранку п'ятниці обрання запобіжного заходу екс-першому заступнику глави НБУ Писаруку у справі VAB Банку

4 хв читати
ВАКС відклав до ранку п'ятниці обрання запобіжного заходу екс-першому заступнику глави НБУ Писаруку у справі VAB Банку

Вищий антикорупційний суд після 10-годинних слухань відклав до 10:00 п'ятниці, 15 листопада, ухвалення рішення про обрання запобіжного заходу стосовно екс-першого заступника глави Національного банку України Олександра Писарука, якого НАБУ вважає одним із головних підозрюваних у справі про видачу Нацбанком 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту VAB Банку в жовтні 2014 року.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна" із зали суду, прокурор клопоче про взяття Писарука під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави 30 млн грн.

Сторона захисту заявила про необґрунтованість обвинувачень і про невідповідність багатьох матеріалів справи її суті.

Писарук зазначив, що діяння, які йому ставлять за злочин, є звичайними процесами під час підготовки кредитних рішень і видачі кредитів у банках: і в комерційних, і в центральних.

Він також зазначив, що на ухвалення рішення про стабкредит VAB Банку, кошти якого пішли виключно на виплату вкладів населенню в обсязі до гарантованої суми 200 тис. грн, вплинуло занепокоєння уряду перспективою можливого виведення з ринку VAB Банку Олега Бахматюка і можливого банкрутства агрохолдингу "Укрлендфармінг", що належить йому. Писарук нагадав, що події відбувалися одразу після того, як збанкрутів один із найбільших агрохолдингів країни "Мрія". "І банкрутство другого холдингу за короткий час відрізало б, особливо в умовах війни та економічного падіння, агросектор України від зовнішнього світу. Це були об'єктивні переживання, і уряд їх активно висловлював. Вони розглядали можливість часткової рекапіталізації банку за рахунок державних коштів", - зазначив екс-перший заступник глави НБУ. Він додав, що VAB Банк підходив під тодішні критерії можливої рекапіталізації державою, і було підписано відповідний меморандум за участю Арсенія Яценюка (був прем'єр-міністром) і Олександра Шлапака (міністр фінансів) про розгляд урядом цього питання.

"Окрім цього, вперше в житті, в історії Нацбанку ми виставили вимоги пану Бахматюку надати персональне поручительство всім своїм майном за всі борги. Це був перший випадок. Потім був пан Коломойський, Клімов...", - наголосив Писарук, коментуючи звинувачення в нібито незабезпеченості кредиту.

Його адвокати додали, що про підозри НАБУ їхній підзахисний дізнався зі ЗМІ.

Про свою готовність виступити поручителями Писарука заявили глава НБУ Яків Смолій, його заступники Катерина Рожкова та Роман Борисенко, члени правління НБУ Дмитро Сологуб та Олег Чурій, а також ще дев’ять осіб. Серед них гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital та президент Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Томаш Фіала, директор ЄБА Ганна Дерев’янко і президент Американської торговельної палати Андрій Гундер, екс-голова "Київстару" Петро Чернишов, депутат Київради Сергій Гусовський. У цьому списку також власниця компанії "Фармак" Філя Жебровська, голова правління банку "Авангард" Світлана Корчинська та колишній член правління ВТБ Ірина Туровцева та екс-голова Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук, якого Писарук змінив на цій посаді на початку жовтня цього року після трьох років роботи в МВФ.

Як повідомлялося, детективи НАБУ за погодженням прокурорів САП 11-12 листопада повідомили про підозру у заволодінні коштами стабкредиту вісьмом особам, зокрема Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському та екс-голові банківського нагляду Аллі Шульзі, голові наглядової ради VAB Банку Наталії Василюк (заочно), яка є сестрою Бахматюка.

Решта четверо - це заступник голови правління VAB Банку і три посадові особи приватних компаній, пов'язаних із власниками банку. Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

Суд уже ухвалив рішення про домашній арешт Каленського та взяття під варту п'ятьох інших підозрюваних на 60 днів з альтернативою застави. Найбільшу суму застави визначено Шульзі - 15,368 млн грн, директору Станіславської торговельної компанії - 1,92 млн грн, екс-заступнику голови правління VAB Банку - 1,15 млн грн, директору ТОВ "Бізнес-центр "Експертиза" - 0,38 млн грн і засновнику одного з товариств - 0,58 млн грн.

Підозри Бахматюку та екс-голові правління VAB Банку Денису Мальцеву заявлено заочно.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА