12:51 18.11.2019

Зеркаль про слуханнях у Гаазі 21 листопада: Поки "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" прямують додому до Одеси, команда МЗС їде до трибуналу ООН

2 хв читати
Зеркаль про слуханнях у Гаазі 21 листопада: Поки "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" прямують додому до Одеси, команда МЗС їде до трибуналу ООН

 Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави у Чорному, Азовському морях та Керченській протоці, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Поки "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" прямують додому до Одеси, команда МЗС прямує до Гааги, де вже у четвер відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі про порушення імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів за Конвенціэю ООН з морського права... Наша мета - встановити порушення права, відновити його та отримати належну компенсацію", - написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

Так, заступник міністра нагадала, що довгий час політико-дипломатичні зусилля України та партнерів щодо звільнення моряків були марними.

"Ми збираємося довести всьому світу та арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 був мирним і законним, а дії РФ, зокрема щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права", - наголосила Зеркаль.

Раніше повідомлялося, що три українських буксири, які, за даними ЗМІ, мають зустріти три кораблі українських ВМС, що передає Росія після торішнього інциденту в Керченській протоці, до вечора неділі перебувають у нейтральних водах навпроти південнобережного селища Гаспри (Крим), свідчать дані системи автоматичної ідентифікації суден (AIS).

Місце передання кораблів офіційно не озвучено, відома лише дата - 18 листопада. Раніше ЗМІ з посиланням на неназвані джерела називали нейтральні води в районі мису Тарханкут на заході Криму.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", які йшли з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН із морського права 25 травня ухвалив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

24 військові моряки повернулися в Україну 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною і РФ утримуваних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА