20:58 18.11.2019

Прокуратура обвинувачує главу Укрексімбанку в злочинних діях на користь Курченка, Арбузова для забезпечення інтересів Ложкіна, Порошенка, Філатова

3 хв читати

Голова правління Укрексімбанку Олександр Гриценко проходить у справі №12013220540000400 від 31.01.2013 за фактом створення в лютому 2010-го року колишнім президентом Віктором Януковичем і його оточенням злочинної організації і звинувачується в сприянні зняття арештів з депозитів і застав за виданим банком кредитом на $ 160 млн для покупки "Українського медіа холдингу" (УМХ), заявляє Генпрокуратура.

"Намагаючись забезпечити інтереси (екс-глави адміністрації президента і екс-власника УМХ) (Бориса) Ложкіна, (президента України в 2014-2019 роках) (Петра) Порошенка, (екс-заступника голови АП) (Олексія) Філатова і (екс-1 -го віце-президента УМХ) (Григорія) Шверка Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку щодо звернення в його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму $ 506 млн, тим самим приєднався до злочинної організації" , - заявила прокурор у суді з обрання Гриценку запобіжного заходу.

За її словами, мова йде про один з епізодів справи з нібито легалізації $ 406 млн екс-першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим, екс-главою Міндоходів Олександром Клименком і бізнесменом Сергієм Курченком шляхом покупки холдингу УМХ. "Реалізуючи злочинні наміри, в другій половині 2012 року Арбузов і Курченко, діючи за попередньою змовою з Януковичем, Клименком та іншими учасниками злочинної організації, запропонували Ложкіну і іншим бенефіціарним власникам групи компаній УМХ сприяти злочинній організації Януковича і взяти участь у легалізації належних їй коштів більше $ 406 млн шляхом складання низки угод з купівлі групи компаній УМХ", - стверджує прокурор.

За її словами, Ложкін та інші бенефіціари УМХ достовірно знали з різних джерел про участь Арбузова, Клименка, Курченка й інших осіб у складі злочинної організації та здійсненні ними злочинів проти держвласності.

За даними слідства, в рамках угоди ТОВ "ВЕТЕК Медіа Інвест" отримало в державному Укрексімбанку за договором від жовтня 2013 року кредит $ 160 млн, як забезпечення за яким були низка депозитів на $ 50 млн і казначейські зобов'язання на $ 50 млн, нерухомість і обладнання, а без твердого забезпечення залишалася сума $ 45,27 млн.

Сторона обвинувачення вказала, що в 2014 році суд з ініціативи Генпрокуратури заарештував зазначені депозити і казначейські зобов'язання, а в середині серпня того року Гриценко став головою правління.

"Намагаючись продовжити реалізацію плану щодо легалізації коштів злочинної організації, а також для недопущення обігу належних їй активів сумою $ 506 млн на користь Укрексімбанку, в серпні 2014 року Курченко запропонував ... Шверку продовжити реалізацію попередньо узгодженого злочинного плану спільно з Ложкіним, Філатовим з відома і за погодженням з президентом України Порошенком", - стверджує прокурор. За версією слідства, за це Курченко запропонував передати право власності на "Наше Радіо".

За словами прокурора, вищевказані учасники вирішили схилити до участі в злочині Гриценка і працівників генпрокуратури. "Намагаючись забезпечити інтереси Ложкіна, Порошенка, Філатова і Шверка Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку щодо обігу на його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму $ 506 млн, тим самим той приєднався до злочинної організації" , - стверджує прокурор. Вона вважає, що тим самим він діяв на користь Курченка, Арбузова та інших учасників злочинної організації.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Гриценку у вигляді застави в 3 млн грн без арешту, хоча прокуратура просила 100 млн грн і взяти його під варту. Підозрюваний також зобов'язаний не відлучатися з Києва, не спілкуватися зі свідками, здати паспорти і документи для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю.

Як заявив адвокат Гриценка, затримання його клієнта було здійснено без постанови суду з грубими порушеннями закону і при відсутності законних підстав.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

Армія РФ за добу завдала 348 ударів по 14-ти населених пунктах Запорізької області

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА