17:02 19.11.2019

У "земельних" законопроектах під брендом децентралізації влада приховує серйозні небезпеки для країни - нардеп від "ОПЗЖ" Плачкова

2 хв читати
У "земельних" законопроектах під брендом децентралізації влада приховує серйозні небезпеки для країни - нардеп від "ОПЗЖ" Плачкова

Київ. 19 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - У законопроектах про ринок землі, за які проголосувала Верховна Рада у першому читанні, обмеження для іноземців гарантуються формально, а небезпечні передумови для монополізації землі великими латbфундіями залишаються досить широкими, вважає народний депутат від фракції "Опозиційна платформа - за життя" Тетяна Плачкова.

"Диявол криється в деталях цих документів, які передбачають більш неконтрольований розпродаж земель замість того, щоб встановити жорсткий державний контроль за їхнім цільовим використанням і опікуватися комплексною підтримкою сільськогосподарської галузі", - зазначила парламентарій у своєму блозі на сайті 112.ua.

Політик наголосила, що "ОПЗЖ" внесла законопроекти, що передбачають заборону на відчуження земель до проведення та встановлення результатів референдуму та продовження мораторію, доки українці не скажуть своє слово. Однак монобільшість не прислухалася до цих конструктивних пропозицій.

"У новому турбопарламенті не прийнято прислухатися до іншої точки зору, крім провладної. Те, що опозицію тут не чують, означає лише одне: тут не чують українських громадян", - наголосила вона.

Також Плачкова акцентувала увагу на тому, що внесення у першому читанні змін до Земельного кодексу України становить великі ризики.

Так, під брендом децентралізації та передання державної землі за межами населених пунктів в управління територіальних громад "Зе"-Верховна Рада поспішно законопроектом №2194 проголосувала "ЗА" скасування узгодження з Кабміном продажу землі юрособам, де засновниками є іноземці, відмовилася від державного контролю за використанням особливо цінних земель та ініціює підстави для позбавлення сертифікованих інженерів-землевпорядників кваліфікаційних сертифікатів.

"Саме це ховається під гучним брендом розширення повноважень громад. І хоча його, так само як і законопроект про продаж землі, ухвалено лише у першому читанні, навряд чи ми отримаємо можливість щось принципово змінити. Такі закони не можуть лежати в основі нормального механізму проведення реформ. До того ж "Зе"-забаганки набагато сильніші за "Зе"-логіку. І набагато сильніші за справжні інтереси країни", - резюмувала Плачкова.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА