08:36 12.12.2019

В Ізраїлі не змогли сформувати уряд і проведуть треті за рік вибори до парламенту

3 хв читати
В Ізраїлі не змогли сформувати уряд і проведуть треті за рік вибори до парламенту

Ізраїльські політичні партії не змогли вчасно домовитися про формування коаліційного уряду і тому тепер країні належить провести вже треті парламентські вибори за рік, пише The Jerusalem Post.

Дедлайн на формування уряду закінчився опівночі четверга. При цьому всі серйозні спроби домовитися про коаліцію були припинені ще раніше на цьому тижні.

У Кнесеті тепер обговорюють законопроект, який передбачає проведення виборів 2 березня 2020. У іншому випадку "автоматичною" датою буде 10 березня, на яке припадає єврейське свято Пурим.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу звинуватив у ситуації партію "Кахоль-Лаван".

"Вони намагалися зробити все, щоб створити уряд меншості з прихильниками терору Айманом Одехом і Ахмедом Тібі, і вони зазнали невдачі і в цьому", - заявив він.

"Вони нав'язали нам нові вибори. У цьому немає необхідності, і для того, щоб це не повторилося, потрібно зробити тільки одне - виграти, причому виграти по-крупному, і саме це ми і зробимо", - сказав Нетаньягу.

Зі свого боку, друга особа в партії "Кахоль-Лаван" Яір Лапід заявив, що причинами нових виборів є хабарництво, шахрайство і зловживання довірою, звинувачення, за якими генеральний прокурор Ізраїлю намагається обвинуватити Нетаньягу.

Попередні голосування відбулися 9 квітня і 17 вересня 2019 року.

Ані прем'єру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу, ні лідеру опозиції Бенні Ганцу не вдалося сформувати коаліцію за підсумками виборів, що відбулися у вересні. Тоді блоки правих і лівих партій набрали приблизно однакову кількість голосів виборців, і президент Ізраїлю Реувен Рівлін спочатку доручив формувати уряд чинному прем'єру. Після того, як Нетаньягу не впорався, це право перейшло до Ганца, але і йому не вдалося вирішити це завдання.

За підсумками перших у 2019 році парламентських виборів, що відбулися в квітні, уряд намагався сформувати Нетаньягу, але йому не вдалося цього зробити через відмову Авігдора Лібермана, партія якого отримала п'ять місць у Кнесеті, приєднатися до блоку правих партій. Без Лібермана у Нетаньягу було 60 голосів, таким чином, до формування коаліції його відділяв лише один голос.

Ліберман висував головною умовою проведення армійської реформи в Ізраїлі, яка зобов'язала б молодь з ультраортодоксальних громад служити в армії нарівні зі світськими ізраїльтянами. Однак значна частина блоку правих партій складається з представників ультраортодоксальних партій, які виступають різко проти подібної ініціативи. Ухвалення умов Лібермана для Нетаньягу означало б втрату підтримки ультраортодоксальних партій.

Колишнього міністра оборони Авігдора Лібермана, вихідця з Молдавії, в Ізраїлі традиційно підтримують представники колишніх союзних республік. Він подав у відставку з поста глави Міноборони в листопаді минулого року після того, як Нетаньягу одноосібно прийняв рішення про перемир'я з палестинським рухом ХАМАС і сектором Гази.

Після його відходу з посади Нетаньягу довгий час сам виконував обов'язки міністра оборони і лише нещодавно призначив на цю позицію політика Нафталі Бенета з партії "Нові праві". На виборах у квітні "Нові праві" не пройшли в парламент, а за підсумками вересневого голосування отримали три місця в Кнесеті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА