17:17 17.12.2019

Для вступу на бюджет поріг становитиме не менше ніж 125 балів, а вступники зможуть подати 5 заяв на будь-які спеціальності - умови прийому до вишів у 2020 році

3 хв читати
Для вступу на бюджет поріг становитиме не менше ніж 125 балів, а вступники зможуть подати 5 заяв на будь-які спеціальності - умови прийому до вишів у 2020 році

Поріг для вступу на бюджет становитиме не менше ніж 125 балів, але водночас вступники зможуть подати п’ять заяв на будь-які спеціальності у 2020 році, йдеться в умовах прийому до закладів вищої освіти.

"2020 року поріг для вступу на бюджет становитиме щонайменше 125 балів, але водночас вступники зможуть подати п’ять заяв на будь-які спеціальності. Ці та інші новації передбачені умовами прийому до закладів вищої освіти в 2020 році - відповідний наказ МОН зареєстрований у Міністерстві юстиції та набув чинності сьогодні, 17 грудня 2019 року", - йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.

Зазначено також, що наступного року на бакалавра вперше прийматимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання чотирьох років: в 2017-го (окрім іноземних мов), 2018-го, 2019-го і 2020-го з усіх предметів. Вступник зможе подати сертифікати у будь-якій комбінації, а саме, можна буде подати в одному пакеті один сертифікат 2017 року, один 2018 та 2019, або ж усі одного року.

Реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починатиметься 1 липня, а прийом заяв і документів - 13 липня.

Крім того, буде розширено можливості для вступників з особливими освітніми потребами. Наступного року заклади повинні будуть забезпечити таким абітурієнтам умови для проходження іспитів.

Зазначено, що для вступу на низку спеціальностей встановлено порогові бали. Як і у 2019 році, 150 балів ЗНО з другого і третього конкурсних предметів треба мати для вступу на спеціальності "стоматологія", "медицина", "педіатрія". Трохи підвищився конкурсний бал на спеціальності "право", "публічне управління та адміністрування", "міжнародні відносини" - з 130 балів він зріс до 140.

"Минулого року творчі заліки та творчі конкурси обов'язково проходили перед поданням документів у виші. Так вдалось уникнути будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і в 2020 році. Водночас буде перенесено і вступні іспити для певних категорій вступників до початку подання заяв", - йдеться в повідомленні.

Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста треба буде обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Крім того, для навчання за спеціальністю "економіка" та спеціальностями галузей знань "управління та адміністрування" і "публічне управління та адміністрування" додатково треба буде подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу на контракт).

Уперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих абітурієнтів не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі в конкурсі на бюджет.

У 2020 році також планується розширити перелік спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру. Так, у 2020 році складання єдиного іспиту передбачено для понад 80 спеціальностей.

Крім того, наголошується, що важливою новацією є те, що подання електронних заяв тепер буде доступне не лише для вступників на базі 11 класів, а й для вступників до магістратури після бакалаврату. Крім того, можливість подання документів через е-кабінети буде у вступників, які мають право на пільги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА