19:49 24.12.2019

"Євросолідарність" запропонує пакет правок до підписаного Зеленським закону про ДБР

3 хв читати
"Євросолідарність" запропонує пакет правок до підписаного Зеленським закону про ДБР

Фракція "Європейська солідарність" подасть пакет змін до закону "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань", які приведуть його у відповідність з Конституцією України, повідомляє прес-служба політичної сили.

В "Євросолідарності" нагадали, що Конституційний суд визнав неконституційним право президента призначати директора ДБР, розглядаючи один із внесених президентом України Володимиром Зеленським проектів змін до Конституції.

"Якщо виходити з букви і духу закону, Володимир Зеленський повинен ветувати ініційований ним же закон і самостійно запропонувати депутатам формулу його приведення у відповідність із Конституцією", - заявляє політсила.

"Євросолідарність" повідомляє, що зареєструє законопроект для приведення нового закону у відповідність з Конституцією найближчими днями.

Також фракція має намір включити справу про так звані "плівки судді Вовка" до списку справ, розглянутих комісією з розслідування протиправних злочинних розмов Труби, Богдана, Смирнова та інших чиновників. Створення комісії ініціює "Євросолідарність".

"Ми також вимагаємо від НАБУ порушення кримінального провадження проти Труби та інших фігурантів цієї розмови і призначення негайної голосової експертизи учасників цих розмов. Вважаємо, що для НАБУ це критично важливий шанс довести свою незалежність від Зеленського і його офісу", - підкреслюють у політсилі.

Як повідомлялося, 24 грудня Зеленський підписав законопроект № 2116 про вдосконалення діяльності ДБР. Закон передбачає, що президент призначає директора ДБР за поданням конкурсної комісії без подання прем'єр-міністра України.

У чинному законі директор ДБР призначається на посаду президентом за поданням прем'єра України відповідно до подання конкурсної комісії. Крім того, забезпечення роботи конкурсної комісії тепер буде організовувати центральний апарат ДБР, а не секретаріат Кабінету міністрів України.

Відповідно до законопроекту, директор ДБР сам призначає і звільняє свого першого заступника і заступників, визначає їх обов'язки, вирішує питання про застосування відповідно до рішення дисциплінарної комісії ДБР дисциплінарних стягнень до працівників бюро, затверджує організаційну структуру бюро вже без узгодження з Кабінетом міністрів.

Директор ДБР зможе мати не більше трьох заступників. У разі відсутності директора його повноваження здійснює перший заступник директора бюро, а в разі його відсутності - один із заступників директора згідно з розподілом обов'язків.

Директори територіальних управлінь (а не органів, як зараз вони називаються в законі) ДБР і їх заступники, керівники підрозділів центрального апарату та їх заступники призначаються і звільняються директором ДБР не за поданням конкурсної комісії, яка відбирається директором бюро, а конкурсних комісій, які проводять конкурси на посади працівників ДБР. Положення про ці конкурсні комісії і порядок проведення відкритих конкурсів затверджує директор ДБР. Працівники апарату ДБР призначаються директором бюро на термін його повноважень і можуть бути звільнені ним достроково з ініціативи директора ДБР або керівника апарату директора.

У ст.1 закону прописано, що ДБР є "державним правоохоронним органом", на який покладаються завдання щодо попередження, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції. Наразі передбачено, що ДБР є "центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність".

Із закону виключений п.4 ст.4, згідно з яким незалежність ДБР від незаконного втручання в його діяльність гарантується, зокрема, "колегіальним прийняттям найбільш важливих рішень керівництвом Державного бюро розслідувань".

Положення про Раду громадського контролю при ДБР і порядку його формування затверджується відтепер президентом України, а не Кабінетом міністрів України.

У зв'язку з істотною зміною повноважень директора ДБР з дня набрання чинності законопроекту припиняються повноваження чинного глави ДБР Романа Труби та його заступників і починається процес з перезапуску органу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА