21:22 25.12.2019

Афганські таліби обговорюють у Пакистані варіанти припинення вогню з США

2 хв читати
Афганські таліби обговорюють у Пакистані варіанти припинення вогню з США

Представники керівництва афганського руху "Талібан" у пакистанському місті Кветта обговорюють з лідером організації муллою Хібатуллою Ахундзаде можливість оголошення режиму припинення вогню з США, повідомили в середу афганському телеканалу "Толо" обізнані джерела.

"Обговорення зосереджено на тому, щоб вирішити, яким буде режим припинення вогню - короткостроковим або постійним", - повідомив телеканалу колишній польовий командир талібів Сеєд Акбар Ага.

За даними співрозмовників телеканалу, у зустрічі також бере участь делегація представництва талібів в Досі (Катар), учасники якої пізніше можуть проінформувати американську сторону про результати переговорів у Кветті.

"Спецпредставник США (з питань Афганістану Залмай Халілзад) досі чекає рішення талібів з питання про зниження рівня насильства і введення режиму припинення вогню", - повідомив співрозмовник телеканалу.

Раніше в грудні Халілзад на зустрічі в Кабулі з чинним президентом Афганістану Ашрафом Гані повідомив афганському лідеру про хід переговорів з представниками руху "Талібан" в Катарі і недавніх зустрічах в Ісламабаді.

Його візит до Кабула відбувся на тлі паузи в переговорах у Досі, оголошеної американською стороною після теракту поблизу авіабази Баграм 11 грудня, відповідальність за який взяли на себе таліби.

На зустрічах у столиці Катару йшлося про скорочення насильства, припинення вогню і запуску міжафганських переговорів, зазначають афганські ЗМІ.

США і таліби вели переговори протягом декількох місяців, і за підсумками восьми раундів склали проект угоди, яка передбачала припинення вогню, виведення з Афганістану іноземних військ і початок міжафганських переговорів про мир.

Шеф Пентагону Марк Еспер раніше заявляв про можливість скорочення американської військової присутності в Афганістані і без мирної угоди.

Наразі в Афганістані розміщені порядку 12-13 тис. американських військовослужбовців, з яких п'ять тисяч беруть участь у контртерористичних операціях. Коли саме розпочнеться виведення військових невідомо, але цей процес займе приблизно "пару місяців", і в Афганістані залишаться приблизно 8-9 тис. військовослужбовців, уточнило джерело американського телеканалу NBC.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА