08:41 11.01.2020

Філарет про мотиви відкликання підпису про ліквідацію УПЦ-КП: Томос, наданий Україні, позбавив її парафій української діаспори

3 хв читати
Філарет про мотиви відкликання підпису про ліквідацію УПЦ-КП: Томос, наданий Україні, позбавив її парафій української діаспори

Почесний патріарх Української православної церкви (Православної церкви України) Філарет заявив, що відкликав свій підпис під постановою помісного собору УПЦ Київського патріархату через різницю між отриманим Україною Томосом і аналогічним документом виданим для інших країн.

За словами Філарета, різниця полягає в тому, що інші церкви є незалежними.

"Вони дійсно незалежні церкви, а ми церква залежна і ця залежність записана в цьому Томосі. У чому полягає ця залежність? По-перше, змінили нам назву. Називають нашу церкву не Українська православна церква, як інші церкви, наприклад, Болгарська, Російська, Грецька православні церкви, а нас називають ПЦУ. Чому? А тому, що діяльність нашої церкви обмежується територією України. За її межами ми не маємо жодного права", - сказав Філарет в ефірі програми "Інтерв'ю з Литвиненко" на телеканалі ZIK в п'ятницю, у відповідь на запитання ведучої про різницю між Томосом для України і для інших держав.

Він уточнив, що українці в усьому світі не належать до ПЦУ.

"До кого вони належать? Вони належать до Константинопольського патріархату ... Хоч ти і православний українець, повинен підкорятися архієрею Константинопольського патріарха так, як в Америці і Канаді. У нас є українські парафії, які добровільно підкорялися Константинопольському патріарху ... Цей пункт не тільки зменшить, але він викликає незадоволення, особливо в США і Європі. вони не хочуть підкорятися Константинопольському патріарху, вони українці і хочуть належати до Української церкви. Вони хочуть зараз увійти до складу ПЦУ, але їх не пускають, їх не приймають. Чому не приймають? У Томосі записано, що ці парафії належать Константинопольському патріарху", - сказав Філарет.

Разом з тим він зазначив, що інші церкви вважають діаспору частиною своєї церкви.

"Наприклад ті ж румуни, серби, болгари, араби, росіяни - всі церкви діаспору свою вважають своєю, лише українська діаспора повинна підкорятися Константинопольському патріарху", - заявив Філарет.

Як повідомлялося, останнім часом Філарет неодноразово заявляв що УПЦ-КП продовжує існувати, і що він не має наміру виконувати три умови Томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом - умови Томосу з переходу закордонних парафій колишньої УПЦ-КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро, і відмовляється вирішувати конфліктні ситуації внутрішнього характеру виключно за погодженням з Фанаром.

20 червня, Збори, проведені почесним патріархом Філаретом і названі ним "Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату", скасували постанову архієрейського собору 15 грудня 2018 року про ліквідацію УПЦ-КП. Сам Філарет припустив існування в Україні трьох православних церков. При цьому він зазначив, що якщо Православна церква України під керівництвом митрополита Епіфанія захоче об'єднатися з УПЦ-КП, то ніхто заперечувати не буде, а якщо ж ні, то вона буде існувати окремо.

У ПЦУ заявили, що збори за участю почесного патріарха Філарета жодним чином не можуть бути визнані Помісним собором, а їх рішення є незначними в юридичному і канонічному плані. 24 червня Священний синод ПЦУ прийняв рішення, згідно з яким Філарет залишається в складі єпископату ПЦУ, але позбавлений права керівництва Київською єпархією.

Однак у грудні синод ПЦУ вирішив створити для Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ в формі місії. Він також має довічне право на здійснення богослужінь у Володимирському соборі Києва. Також собор ПЦУ закликав почесного патріарха Філарета і його оточення до примирення і припинення самоізоляції.

10 січня Філарет відкликав свій підпис під постановою помісного собору Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) від 15 грудня 2018 року, що прийняв рішення про ліквідацію УПЦ-КП.

"Відкликання підпису, як допустима юридична дія, зумовлена положеннями статей 9 і 13 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, статей 22 і 35 Конституції України, якими унеможливлюється погіршення правового становища громадян України, що реалізують право на свободу совісті в Київському патріархаті", - йдеться в документі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА