16:06 30.01.2020

Президент, віце-президент і директори двох інститутів НААН поповнили список підозрюваних у справі про привласнення земель на Київщині

3 хв читати
Президент, віце-президент і директори двох інститутів НААН поповнили список підозрюваних у справі про привласнення земель на Київщині

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили президенту Національної академії аграрних наук України (НААН) та ще чотирьом високопоставленим чиновникам НААН про підозру в причетності до незаконного відчуження 15 га особливо цінних земель НААН.

Як повідомляється на сайті НАБУ, підозри за підписом генерального прокурора України детективи НАБУ вручили протягом 24-29 січня 2020 року.

"Серед підозрюваних: президент НААН (на час вчинення злочину - віце-президент); директор Інституту садівництва НААН (на час вчинення злочину - перший віце-президент НААН); перший проректор Національного університету біоресурсів і природокористування України (під час вчинення злочину - віце-президент НААН); віце-президент - головний вчений секретар НААН (на час вчинення злочину - академік-секретар відділення НААН); директор навчально-наукового центру "Інститут виноградарства і виноробства ім. Таїрова" НААН", - йдеться в повідомленні.

Водночас прізвища підозрюваних у повідомленні не зазначено.

За даними НАБУ, дії зазначених осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 191 (замах на заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

"Таким чином загальна кількість осіб, притягнутих до відповідальності за розкрадання особливо цінних земель НААН, сягнула 14: стосовно дев'яти з них розслідування закінчено, справа скерована до ВАКС", - йдеться в повідомленні.

У НАБУ нагадали, що, за даними слідства, у 2013-2014 роках посадовці НААН ініціювали ухвалення низки рішень, унаслідок яких понад 15 га державних земель незаконно перейшли в приватну власність. Йдеться про 138 ділянок у передмісті Києва - в с. Гатному Києво-Святошинського району Київської області, які мали статус особливо цінної землі та повинні були використовуватися виключно з дослідницькою метою.

"Роль п'яти осіб, яким повідомлено про підозру, в корупційній схемі полягала в тому, що вони як члени президії НААН проголосували за виділення земельних ділянок з числа особливо цінних земель, а згодом оформили окремі ділянки на себе, близьких родичів та пов'язаних осіб. Зазначені факти є одним з епізодів кримінального провадження щодо розкрадання земель НААН", - повідомили в НАБУ.

Як повідомлялося, раніше прокурори САП погодили повідомлення про підозру семи чиновників у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння особливо цінними землями НААН у 2013-2014 роках. Йдеться про екс-президента і віце-президента НААН, директора, екс-завідувача відділу та завідувача відділу впровадження Науково-навчального центру Інституту землеробства НААН. Також про підозру повідомлено співробітнику СБУ та екс-начальнику управління державного земельного кадастру Головного управління Держземагентства в Київській області.

Пізніше про підозру повідомили ще двом особам: екс-головному вченому секретарю НААН та екс-заступнику начальника Головного управління Держземагентства в Київській області.

За даними САП, ділянки були сформовані в результаті виключення 15,12 га особливо цінних земель ДП "Дослідне господарство "Чабани", ринкова вартість яких на момент переходу в приватну власність становила близько 42,5 млн грн. За клопотанням сторони обвинувачення слідчий суддя наклав арешт на всі 144 земельні ділянки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА