08:30 05.02.2020

Заступник керівника ОП зустрівся з держсекретарем МЗС Норвегії Халворсеном

2 хв читати
Заступник керівника ОП зустрівся з держсекретарем МЗС Норвегії Халворсеном

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква зустрівся з державним секретарем Міністерства закордонних справ Норвегії Аудуном Халворсеном, повідомляється на офіційному сайті глави української держави.

"Жовква особливо відзначив досягнутий рівень українсько-норвезького міждержавного партнерства та засвідчив готовність підтримувати його подальшу активну динаміку. Для цього прем’єр-міністра Норвегії Ерну Солберг було запрошено здійснити офіційний візит до України", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, Жовква високо оцінив ухвалене наприкінці 2019 року рішення норвезького уряду про виділення майже $4 млн на фінансування трирічного проекту співпраці між Україною і Норвегією у сфері охорони здоров'я, результатами реалізації якого зможуть користуватися українські військовослужбовці, які брали участь в АТО й ООС.

Сторони також обговорили останні кроки в реалізації українсько-норвезької ініціативи з питань енергоефективності.

"На цей проект, започаткований у 2019 році, уряд Норвегії планує виділити $23 млн. У межах ініціативи втілюватимуться й проекти з відбудови Донбасу, зокрема відновлюватимуться пошкоджені будівлі громадського призначення, школи та лікарні. Ігор Жовква високо оцінив гуманітарну діяльність Норвегії на території Луганської та Донецької областей", - йдеться в повідомленні ОП.

Також Жовква поінформував Халворсена про розвиток ситуації на Донбасі й перебіг виконання домовленостей, досягнутих під час "нормандської зустрічі" в Парижі, зокрема кроки для повного припинення вогню, процеси взаємного звільнення утримуваних осіб та розведення сил. Під час зустрічі українська сторона висловила вдячність Норвегії за національний внесок до складу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Також відзначила очікування щодо зміцнення технічних можливостей місії і її фізичної присутності в окупованих районах.

Жовква повідомив про найближчі кроки України в напрямі євроінтеграції. Він наголосив на важливості проведення в 2020 році наступного раунду консультацій у рамках українсько-норвезького діалогу з питань євроінтеграції, який є важливим інструментом обміну досвідом зі зближення України та Норвегії з ЄС.

Окрім того, українська сторона схвалила готовність Норвегії підтримати Програму НАТО з професійного розвитку цивільного персоналу сектору безпеки і оборони й закликала і надалі брати активну участь у діяльності трастових фондів альянсу для України.

Також сторони відзначили стійке зростання обсягів зовнішньої торгівлі між країнами. Халворсена поінформували про увагу, яку українська сторона приділяє питанню норвезьких інвестицій у сферу відновлюваної енергетики.

Водночас Жовква подякував Халворсену за незмінну політичну підтримку Норвегії суверенітету і територіальної цілісності України, а також приєднання до режиму обмежувальних заходів проти Російської Федерації.

У свою чергу норвезька сторона відзначила роль українців у забезпеченні перемоги у Другій світовій війні та їх участі у звільненні Північної Норвегії від нацистської окупації в 1944 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА