10:49 05.02.2020

Міністр освіти України: Я ще не бачила у нас жодного підручника без ляпів

3 хв читати
Міністр освіти України: Я ще не бачила у нас жодного підручника без ляпів

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад заявляє про стабільно низьку якість українських підручників і нехтування авторським правом.

Так міністр прокоментувала виявлений у підручнику з Всесвітньої історії за 10 клас фотоколаж історичної фотографії з сучасним американським актором Кіану Рівзом замість оригінальної ілюстрації.

"Мемчик у підручнику замість оригінальної фотографії - це все, що потрібно знати про підхід багатьох видавців до створення та верстки підручників. На жаль, я ще не бачила у нас жодного підручника без ляпів, де поважається авторство всіх візуальних матеріалів (і не лише візуальних), а підхід до викладу інформації логічний та сприяє кращому навчанню", - написала Новосад на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

За її словами, над питанням, як змінити цю ситуацію, "бився не один міністр". "Зараз вчителі вже самі замовляють підручники, формат експертизи змінювали непомірну кількість разів. Глобальну корупцію - подолали. Якість - не з’явилась", - зазначила міністр.

Відомство, за словами Новосад, пішло "найбільш кардинальним шляхом": реорганізація Інституту модернізації змісту освіти та створення Українського інституту розвитку освіти (УІРО), який має серйозно переглянути критерії відбору та експертизи. "Перша пілотна експертиза УІРО відбудеться восени 2020 року. Її проходитимуть усі підручники для 4-х класів НУШ (Нова українська школа - ІФ). Я сподіваюсь, що якісно новий результат ми зможемо отримати вже для підручників 5-х класів", - повідомила вона.

У свою чергу автор обговорюваного підручника Ігор Щупак заявляє, що фотоколаж було вставлено в підручник навмисно нібито для перевірки пильності учнів і його помітили вперше за два роки. "Коли дизайнер підручника, який разом зі мною підбирав ілюстрації до книги, показав мені сторінку з фотографією, "доповненою" Кіану Рівзом, - я спочатку не побачив актора. Але потім, помітивши мем, запропонував залишити його... На жаль, за два роки використання книги цей мем побачили тільки зараз", - написав він у Facebook, уточнивши, що першим його знайшов учень 10 класу наприкінці 2019 року. Автор подякував школяру й пообіцяв відправити комплект книг.

"Сучасні діти - візуали... Мусимо це враховувати", - написав Щупак, зазначивши, що саме тому в підручниках "Всесвітня історія" для 9-11 класів його авторства широко використовуються карикатури, "меми" та історичні анекдоти.

Щупак є кандидатом історичних наук, заслуженим працівником освіти України, директором музею "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні" та Українського інституту вивчення Голокосту "Ткума".

Інформація про те, що в підручнику з всесвітньої історії авторства Щупака замість відомого фото 1932 року "Обід на хмарочосі" розміщено фотоколаж, поширилася в соцмережах і в ЗМІ у вівторок. На фотоколажі поруч із фігурами 11 робочих розміщена фігура сучасного американського актора Кіану Рівза, взята з фотографії 2010 року, де той сидить на лавці в парку. Фотографія стала популярним мемом "Сумний Кіану" й основою для безлічі жартів і колажів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА