09:31 19.02.2020

Кримський журналіст Семена прибув до Києва, він отримає повне соцзабезпечення від держави

2 хв читати
Кримський журналіст Семена прибув до Києва, він отримає повне соцзабезпечення від держави

Український політв'язень, кримський журналіст Микола Семена, раніше засуджений незаконним судом в анексованому РФ Сімферополі, прибув до Києва, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Щойно... співробітники Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини на київському залізничному вокзалі зустріли звільненого з незаконного утримання на території тимчасово окупованого Криму Миколу Семену", - написала Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу вранці.

За її словами, журналіст за розпорядженням президента України Володимира Зеленського отримає необхідне висококваліфіковане лікування на базі Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами, розташованого в Києві на вул. Верхній, 5.

"Крім того, після проходження курсу лікування та реабілітації він отримає соціальне забезпечення від держави у повному обсязі", - повідомила Денісова.

Як повідомлялося, Залізничний райсуд Сімферополя 22 вересня 2017 року призначив 67-річному журналісту умовне покарання, а також заборонив три роки займатися публічною діяльністю.

Кримське управління ФСБ РФ навесні 2016 року порушило стосовно Семени справу за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, вчинені з використанням ЗМІ або інтернету). З репортера взяли підписку про невиїзд. Семену також включили до федерального списку терористів та екстремістів.

Приводом для кримінального переслідування стала публікація під заголовком "Блокада - необхідний перший крок до звільнення Криму". "Автор закликав до проведення стосовно півострова і його жителів ізоляційних заходів, що включають бойові операції", - йшлося в прес-релізі прокуратури Криму.

Держобвинувач під час дебатів просив для Семени три роки позбавлення волі умовно та заборону на публічну діяльність протягом цього часу. Захист наполягав на виправдувальному вироку. Журналіст не визнав своєї провини, вважає справу політично мотивованою.

Офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС) заявив, що вирок Семені, що містить заборону на журналістську роботу, є порушенням свободи висловлювання думок і засобів масової інформації. "Це ще один приклад погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові", - йшлося в комюніке, поширеному Брюсселем.

У січні 2020 року суд в анексованому Росії Сімферополі розглянув і задовольнив клопотання Семени та адвоката Олександра Попкова про дострокове припинення випробувального терміну та зняття судимості з останнього.

18 лютого Денісова повідомила, що Семена вже перебуває на підконтрольній українському уряду території.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА