20:51 21.02.2020

Арбітражний трибунал відхилив спроби Росії уникнути відповідальності за її поведінку в Азовському морі і Керченській протоці

3 хв читати
Арбітражний трибунал відхилив спроби Росії уникнути відповідальності за її поведінку в Азовському морі і Керченській протоці

Арбітражний трибунал, сформований відповідно до Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), визнав свою юрисдикцію розглядати позов України проти Росії і розгляне важливі аспекти вимог України, зокрема пов'язані із порушенням РФ конвенції в Керченській протоці і Азовському морі, повідомило Міністерство закордонних справ України.

"Трибунал відхилив позицію Росії про відсутність юрисдикції у справі України і встановив, що він розгляне важливі аспекти вимог України, зокрема пов'язані з порушеннями Росією UNCLOS в Керченській протоці і Азовському морі", - йдеться в коментарі МЗС України в п'ятницю.

У МЗС підкреслили, що з початку з 2014 року, Росія перешкоджає Україні в використанні природних ресурсів з власних морських районів, включно з рибними ресурсами і величезними запасами нафти і газу, Росія також нехтувала охороною довкілля і завдавала шкоди міжнародному судноплавству, зокрема шляхом незаконного будівництва Керченського моста, неправомірних зупинок суден, а також захоплення українських бурових установок.

У МЗС підкреслили, що своїм рішенням суд відхилив спроби Росії уникнути відповідальності за її поведінку в Азовському морі і Керченській протоці.

"Трибунал погодився з Україною, що вимога Росії про статус внутрішніх вод не є належним приводом для заперечення юрисдикції, це питання слід вирішувати на стадії розгляду справи по суті. Рішення означає необхідність здійснення юридичної експертизи незаконного будівництва Росією Керченського моста і зупинення суден в Азовському морі, які завдають шкоди міжнародному судноплавству", - підкреслили в міністерстві.

Однак Суд дійшов висновку, що він не має юрисдикції в частині вимог, що стосуються прав України як прибережної держави в водах поблизу Криму, оскільки не має юрисдикції вирішувати питання суверенітету над півостровом. Водночас, Трибунал чітко визначив, що визнання ним наявності спору про територіальну приналежність Криму жодним чином не означає визнання будь-яких змін такого статусу.

"Таким чином, рішення Трибуналу підтверджує наявний міжнародний консенсус щодо невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією і не підтримує вимогу Росії про суверенітет. Сьогоднішнє рішення є прямим запереченням позиції Росії, що її односторонні дії захищені від юридичних оскаржень", - підкреслюється в повідомленні.

У міністерстві відзначили, що тепер Україна буде здійснювати підготовку для належного представлення справи по суті перед Арбітражним трибуналом. Після вивчення письмових подань сторін Суд проведе слухання по суті.

Відповідно до Правил процедури, Рішення Арбітражного Трибуналу буде оприлюднено після того, як сторони висловлять свої можливі заперечення про наявність у тексті рішення конфіденційної інформації, але не пізніше, ніж через 21 день після його прийняття.

Як повідомлялося, в 2016 році Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти РФ про порушення нею Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), в рамках якого було створено арбітраж для розгляду цієї справи. 22 травня 2019 Росія подала в Міжнародний арбітражний трибунал свої заперечення про наявність у нього юрисдикції розглядати позов України проти РФ.

У листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі Україна проти РФ про порушення Росією двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Таким чином, суд виніс рішення на користь України, і тепер може перейти до розгляду справи по суті.

Крім того, в травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права, розташований в Гамбурзі, прийняв рішення, яким зобов'язав РФ звільнити три українських кораблі - буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь" - і 24 українських моряків, захоплених нею поблизу Керченської протоки в листопаді 2018 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА