16:07 24.02.2020

Міносвіти України почало змінювати підходи до організації підготовки підручників та їх експертизи

3 хв читати
Міносвіти України почало змінювати підходи до організації підготовки підручників та їх експертизи

Міністр освіти і науки Ганна Новосад заявляє, що відомство почало змінювати підходи до організації підготовки підручників та їх експертизи.

"Кожен із нас знає, особливо батьки, які стикаються з підручниками часто, що вони, на жаль, ще не до кінця якісні, там ще багато фактологічних помилок, багато ціннісних спотворень, багато несанкціонованого використання авторських матеріалів. Це все призводить до того, що дитина, яка навчається за таким підручником, отримує відповідний результат своєї освіти", - сказала Новосад на прес-конференції в Києві в понеділок.

Міністр зазначила, що з огляду на це відомство поступово змінює підхід до експертизи підручників та організації процесу підготування та видання підручників загалом.

"Ключове, що експертиза точно повинна мати більше часу на її проведення, точно повинна мати більше часу на відбір експертів, на їх навчання та оцінку діяльності і на шліфовку критеріїв, за якими здійснюється експертиза", - додала Новосад.

Зокрема, 24 лютого стартує відбір підручників учителями. Із 24 лютого до 12 березня, під час другого етапу конкурсного відбору, вчителі початкової школи переглядатимуть фрагменти електронних версій підручників для третього класу.

Принципи та критерії відбору, а також якість навчальної літератури для Нової української школи вони обговорюватимуть на методоб’єднанні. Вибір учителів має бути затверджений рішенням педради. Після цього школа, за результатами вибору вчителя, заповнюватиме спеціальну форму в Державній інформаційній системі освіти (ДІСО).

"Таким чином, інформацію про замовлення конкретних назв підручників отримує Інститут модернізації змісту освіти. Остаточні результати вибору кожного навчального закладу оприлюднять на порталі "Прозорий вибір підручників", - зазначають у міністерстві.

Для забезпечення прозорості вибору підручників роздруківку із ДІСО, а також рішення педради обов'язково оприлюднять на сайтах закладів загальної середньої освіти. Результати вибору також узагальнюватимуть і обласні органи управління освітою. Таким чином, вивірена статистика "замовлення" стане основою для формування накладів на видання підручників.

"Цього року вчителі можуть поскаржитися на тиск під час відбору підручника на спеціальну гарячу лінію, яка співпрацює зі службою освітнього омбудсмена: гаряча лінія - 0442481750, [email protected], [email protected], або ж освітньому омбудсмену: 044 4067234, 095 1438726", - повідомили у відомстві.

Згідно з даними Міносвіти, бюджет на підручники на 2020 рік становить 587,6 млн грн. Загальний наклад на 2020 рік 10 млн 498 тис. 348 примірників (зокрема підручники для 3-го класу - 4 млн 501 тис. 524 примірники та 7-го класу - 2 млн 875 тис. 735 примірників). Окрім підручників, у 2020 році друкуватимуть посібники для вчителів та посібники серії "Шкільна бібліотека".

Передбачається, що в найближчі п’ять років друкуватимуть такі лінійки: 2020 рік - 3-й, 7-й класи, 2021 рік - 4-й, 8-й класи, 2022 рік - 5-й, 9-й класи, 2023 рік - 1-й, 6-й,10-й класи, 2024 рік - 2-й, 7-й, 11-й класи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА