18:36 24.02.2020

Слідчі у справі про катастрофу MH17 знайшли свідка запуску ракети по літаку

3 хв читати
Слідчі у справі про катастрофу MH17 знайшли свідка запуску ракети по літаку

 Міжнародна слідча група, яка розслідує справу про катастрофу літака рейсу MH17 (JIT), повідомила про наявність свідка запуску ракети по літаку.

"Я сказав би, що у мене є свідок. Я не сказав, скільки їх", - заявив голова JIT Фред Вестербеке, пише CBS.

Також слідчі повідомили, що немає жодних сумнівів у тому, що ракету було випущено з російського зенітного ракетного комплексу "Бук".

Вестербеке повідомив, що Росія не надавала жодної допомоги слідству за всі п'ять років розслідування.

"Тому що вони мали надати нам усю інформацію й всі докази, які нам потрібні в цьому складному розслідуванні. Вони мали сказати нам на другий день після того, як це сталося: "Ми зробили помилку" або "Ми зробили те, чого не мало статися". Вони мали вийти вперед. Це те, що вони мали зробити, і вони ніколи не робили", - наголосив він.

Як повідомлялося, малайзійський Boeing що летів із Амстердама до Куала-Лумпура рейсом MH17, був збитий 17 липня 2014 року в небі на сході України. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули. Із них - 192 піддані Нідерландів (один мав і громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 – Великої Британії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

Розслідування встановило, що лайнер був збитий із непідконтрольної уряду України території ракетою "Бук".

На прес-конференції 19 червня минулого року голова Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербеке заявив, що "чотирьох осіб підозрюють у тому, що вони співпрацювали в липні 2014 року, що призвело до того, що було збито пасажирський літак", згадавши Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського, Олега Пулатова, громадян РФ, та Леоніда Харченка, громадянина України.

"Ніхто з них не натиснув кнопку сам, але вони тісно співпрацювали з метою доставки озброєння, і тому їх можна вважати підозрюваними в тому, що вони причетні до збиття МН17", - сказав він.

Вестербеке зазначив, що, згідно з кримінальним законодавством Нідерландів, якщо навіть людина не була присутня під час скоєння злочину, але була причетна до нього, вона також є винною.

Крім того, прокурор знову заявив, що слідство встановило "участь Російської Федерації, коли йдеться про те, що МН17 був збитий, тому що вони надали зенітну установку, яку було використано, щоб збити МН17". "Ми маємо всі матеріали, які це підтверджують", - наголосив він.

Зокрема, слідство стверджує, що ракетна установка, з якої було збито авіалайнер, перебувала в користуванні 53-ї зенітно-ракетної бригади РФ, яка дислокується в Курську.

Пізніше стало відомо, що, найімовірніше, Пулатов буде представлений у суді двома адвокатами з Нідерландів. Щодо решти такої інформації немає. Суд розпочнеться 9 березня в судовому комплексі Схіпхол незалежно від того, чи будуть присутні на процесі самі підозрювані або їхні представники.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА