20:08 11.03.2020

КС визнав низку положень законів, що регулюють роботу судів, неконституційними

2 хв читати
КС визнав низку положень законів, що регулюють роботу судів, неконституційними

Конституційний суд України (КС) на засіданні 11 березня розглянув на відповідність Основному закону низку положень законів "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя".

За підсумками перевірки оспорюваних положень КС визнав їх неконституційними, повідомляє прес-служба суду.

"За результатами перевірки оспорюваних положень Конституційний суд України визнав невідповідними Конституції України (неконституційними) частину першу статті 37, частину першу статті 94, пункт 3 частини третьої статті 135 закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року № 1402- VIII із змінами, внесеними згідно із законом України "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління" від 16 жовтня 2019 року № 193-IX, пункти 4, 5, 6, 7, 9, 10 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління" від 16 жовтня 2019 року № 193-IX, частину третю статті 24, статтю 281, частину восьму статті 31, частину першу статті 42, частину третю статті 47, частину четверту статті 48 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII із змінами, внесеними згідно із законом України "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління" від 16 жовтня 2019 року № 193-IX", - зазначається в повідомленні.

Ідеться про положення, які регулюють чисельність Верховного Суду та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, зарплату суддів Верховного Суду, порядок відбору суддів до касаційних судів у складі Верховного Суду. Також було визнано неконституційними положення про причини звільнення з посади членів Вищої ради правосуддя, про принципи функціонування комісії з питань доброчесності та етики і про механізм дисциплінарних проваджень стосовно суддів.

Також КС закрив провадження у справі в частині перевірки на конституційність частин другої та четвертої статті 24 закону України "Про Вищу раду правосуддя" від 21 грудня 2016 року.

Суд встановив у рішенні порядок його виконання і порекомендував Верховній Раді невідкладно привести положення законодавства України у відповідність до цього рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА