19:10 16.03.2020

За порушення режиму обсервації буде запроваджено штраф до 51 тис. грн, а за умисне зараження коронавірусом із летальним результатом - до восьми років в'язниці

2 хв читати
За порушення режиму обсервації буде запроваджено штраф до 51 тис. грн, а за умисне зараження коронавірусом із летальним результатом - до восьми років в'язниці

Однією з норм законопроекту про протидію коронавірусу стане введення адміністративної і кримінальної відповідальності за порушення правил обсервації, а також за умисне зараження коронавірусом Сovid-19, зазначено в тексті законопроекту, який оприлюднив народний депутат фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

Фотографії документа парламентарій оприлюднив на своєму каналі у Telegram.

Так, у тексті документа зазначено, що ст.325 КК України трактується у такий спосіб, що за порушення правил і норм, встановлених із метою запобігання епідемічним та інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням буде встановлено покарання у вигляді штрафу від 1 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-54 тис грн - ІФ), арешту терміном на шість місяців, обмеження або позбавлення волі на три роки, якщо такі дії призвели або могли призвести до поширення хвороби. До переліку таких захворювань додадуть і коронавірус Covid-19.

Якщо ж порушення правил обсервації спричинило за собою смерть або інші серйозні наслідки для третіх осіб - порушник може отримати тюремний термін від п'яти до восьми років.

Діятимуть ці норми протягом трьох місяців із дня публікації закону.

Раніше про ці положення нового законопроекту на брифінгу у Верховній Раді говорив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Мається на увазі, що людина, яка знає, що у неї коронавірус, яка отримала довідку зі встановленим діагнозом і перебуває на самоізоляції (...) або в інфекційній лікарні й раптом встала і пішла. Вона піддає людей небезпеці і тут може бути адміністративна відповідальність або кримінальна, якщо людину попереджено, що вона є носієм хвороби, - вона повинна знати, що може піддатися кримінальному переслідуванню", - заявив Радуцький.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА