15:54 19.03.2020

Прохання не відвідувати судові засідання є рекомендаціями, право на звернення до суду не може бути обмежене - комітет ВР

2 хв читати

- Права громадян на звернення до суду не можуть бути обмежені, а прохання за змогою не відвідувати судові засідання мають рекомендаційний характер, вважають у парламентському комітеті з питань правової політики.

"Парламентський комітет з питань правової політики затвердив текст звернення до громадян щодо функціонування органів правосуддя на період карантину з 12 березня по 3 квітня 2020 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу Covid-19" і підтримав заходи, які затвердила Рада суддів України і які впроваджуватимуться в судах. У зверненні наголошується, що навіть якщо Верховна Рада ухвалить рішення про оголошення надзвичайного стану, права громадян на звернення до суду та отримання юридичної допомоги не можуть бути обмежені, оскільки це є прямою нормою Конституції", - повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Під час обговорення тексту звернення зазначалося, що всі заходи, запропоновані Радою суддів України та зборами суддів, зокрема, прохання до громадян - учасників судових процесів утриматися від участі в судових засіданнях, якщо слухання не передбачають їхньої обов'язкової присутності, мають рекомендаційний характер.

"Це позиція, яка рекомендує, як поводитися громадянам під час відвідування судів у ситуації, коли будь-яке перебування в тісному контакті - це ризик і для відвідувачів, і для учасників судового процесу. Будь-які обмеження доступу можуть бути впроваджені тільки внесенням змін до процесуальних законів", - наголосив очільник комітету Андрій Костін (фракція "Слуга народу").

Комітет просить громадян із розумінням поставитися до заходів, які можуть вважатися обмежувальними, однак це робиться, щоб не допустити поширення небезпечної інфекційної хвороби.

Водночас комітет звертається до судової влади безумовно дотримуватися права на доступ до правосуддя та здійснення правосуддя з урахуванням обмежень, які можуть бути встановлені для запобігання поширенню територією України коронавірусної інфекції, вирішувати питання поновлення процесуальних строків.

Костін повідомив, що члени комітету провели консультації з Радою суддів України, Вищою радою правосуддя щодо організації роботи судів у період карантину

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА