13:32 01.04.2020

Половина українців підтримує запровадження НС в Україні через коронавірус, 70% вважають введений карантин ефективним - соцопитування

2 хв читати
Половина українців підтримує запровадження НС в Україні через коронавірус, 70% вважають введений карантин ефективним - соцопитування

Думки українців розділяються щодо можливого запровадження надзвичайного стану для протидії поширенню коронавірусу в країні: 49% підтримали б таку ініціативу, 43% - ні, свідчать результати опитувань, проведених Соціологічною групою "Рейтинг" з 25 до 30 березня.

При цьому 83% підтримують можливу заборону на проведення масових заходів, страйків, мітингів в умовах надзвичайного стану в країні. 71% - не заперечують проти можливого обмеження в'їзду і виїзду до окремих міст та областей. 65% - можливого обмеження руху транспортних засобів та їх огляду, 58% - можливого оголошення комендантської години в містах.

Водночас щодо можливого надання державі права примусово вилучати майно у юридичних і фізичних осіб в умовах надзвичайного стану абсолютна більшість (80%) проти таких заходів. 14% опитаних їх підтримують.

56% опитаних вважають реакцію президента Володимира Зеленського на загрозу поширення коронавірусу в Україні ефективною, 30% - дають протилежні оцінки. 38% опитаних вважають дії МОЗ ефективними, 46% - неефективними. 37% вважають дії МВС ефективними, 33% - неефективними, 30% - не змогли оцінити. Щодо ефективності дій прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, 44% опитаних не змогли відповісти на це запитання, 30% - оцінили його дії як ефективні, 26% - як неефективні. За останні два тижні оцінки ефективності реакції всіх цих інституцій на загрозу коронавірусу зросли.

Майже 70% вважають запроваджений в Україні карантин ефективним, чверть дає протилежні оцінки. Дещо частіше неефективними вважають карантинні заходи жителі півдня і сходу країни, молодь, чоловіки. При цьому майже 80% опитаних підтримують рішення уряду про продовження карантину до 24 квітня 2020 року.

58% опитаних вважають упроваджені владою заходи для боротьби з коронавірусом оптимальними. 28% взагалі стверджують, що вони занадто м'які. Лише 6% переконані, що заходи дуже жорсткі.

74% респондентів вважають, що потрібно впровадити штрафи для людей за порушення карантину, 19% - проти такої ініціативи.

34% вважають, що влада має повертати всіх громадян до України після закриття кордону, 24% вважають, що потрібно повертати, але вибірково. 34% взагалі вважають, після закриття кордону не потрібно нікого повертати.

Під час дослідження було опитано дві тисячі респондентів віком від 18 років і старше у всіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. По тисячі респондентів було опитано під час першої (25-27 березня) і другої хвиль (28-30 березня). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95 - не більше ніж 4%. Метод опитування - CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА