14:41 02.04.2020

Моніторингова місія ООН вважає, що закон про амністію євромайданівців заважає розслідуванню

2 хв читати
Моніторингова місія ООН вважає, що закон про амністію євромайданівців заважає розслідуванню

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) надала звіт, де виписано рекомендації з розслідування "справ Майдану", серед яких зазначено, що закон "про амністію учасників євромайдану" заважає розслідуванню вбивств правоохоронців під час масових протестів у Києві в листопаді 2013-го - лютому 2014 року і має бути скасований.

Серед перешкод на шляху ефективного розслідування в звіті Моніторингової місії ООН зазначено неукомплектованість судів слідчими суддями, які видавали б дозвіл на проведення слідчих дій, зокрема й експертиз, невідсторонення з посад низки високопоставлених співробітників МВС, неукомплектованість і нестача фінансування установ судових експертиз, а також так званий закон про недоторканність, який унеможливлює розслідування вбивств правоохоронців.

У своїх рекомендаціях уряду України, крім належного матеріального і фінансового забезпечення слідчих дій у справах вбивств на Майдані, ММПЛУ ООН також наголошує на необхідності забезпечення неупередженого та об'єктивного розслідування всіх вбивств, скоєних під час протестів восени 2013-го - взимку 2014 рр., забезпечення явки до суду підозрюваних й обвинувачуваних, звільнених з-під варти, забезпечення відсутності безпідставних затримань у судових процесах у справах Майдану, а також скасування "закону про недоторканність".

Ще однією рекомендованою законодавчою ініціативою від Місії ООН стала зміна процедури заочного провадження, коли вирок зможе бути повністю переглянуто після затримання обвинуваченого.

У свою чергу в ООН закликали міжнародне співтовариство забезпечити належний розгляд екстрадиційних запитів українських правоохоронців у справах Майдану, а також надати технічну та правову допомогу слідству.

У звіті Моніторингова місія зазначає, що в розслідуванні 98 вбивств відсутній прогрес у процесах розслідування про вбивства 43 осіб.

У Державному бюро розслідувань оприлюднили документ на своєму сайті й наголосили, що керуватимуться рекомендаціями ММПЛУ ООН під час розслідування "справ Майдану".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА