21:56 02.04.2020

Антидемпінгові санкції щодо імпорту шприців в умовах пандемії коронавируса суперечать національним інтересам – думка

4 хв читати

Асоціація операторів ринку медичних виробів (AMOMD) вважає недоцільним подальше проведення спеціального розслідування щодо імпорту в Україну шприців в умовах безпрецедентного збільшення попиту на цей вид продукції.

Асоціація операторів ринку медичних виробів (AMOMD – професійне об'єднання понад 70 національних виробників, імпортерів, дистриб'юторів та інших учасників ринку медичних виробів – ІФ) закликала РНБО, прем'єр-міністра, МЕРТ і МОЗ в умовах пандемії коронавируса COVID-19 визначити пріоритетом національний інтерес при проведенні спеціального розслідування щодо імпорту в Україну шприців, яке зараз проводить Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (МЕРТ). Відповідний відкритий лист було направлено прем'єр-міністру України, а також керівництву РНБО, МЕРТ і МОЗ.

Нагадаємо, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в грудні 2019 року було розпочато спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну шприців (незалежно від країни походження). Вітчизняний виробник шприців ПАТ «Гемопласт», який ініціював це розслідування, мотивував його зростанням імпорту в обсягах, які могли завдати шкоди національному товаровиробнику.

«У заяві наведено достатньо обґрунтовані докази, на підставі яких можна вважати, що протягом II кварталу 2015 – I кварталу 2019 рр. імпорт в Україну шприців незалежно від країни походження й експорту здійснювався в таких обсягах і на таких умовах, які могли заподіювати значної шкоди національному товаровиробнику», – йдеться в повідомленні МЕРТ від 07.12.2019, що обгрунтовує необхідність проведення цього розслідування.

Кількома місяцями раніше Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) вже закінчила аналогічне розслідування щодо імпорту шприців. МКМТ двічі переносила прийняття рішення за підсумками попереднього антидемпінгового розслідування, розпочатого ще в листопаді 2017 року, але, не знайшовши підстав для застосування захисних заходів і обмежень, припинила його влітку 2019 року, залишивши звернення скаржників без задоволення.

Тоді вітчизняні виробники шприців ПАТ «Гемопласт» і ПрАТ «Тюмень-Медико-Сміла», які ініціювали розслідування, мотивували його зростанням імпорту. «Імпорт в Україну шприців з Індії, Туреччини та Китаю здійснювався в таких обсягах і на таких умовах, які могли призвести до заподіяння шкоди українським виробникам», – вважали в компаніях.

Експерти ринку зазначають, що за майже дворічний період проведення попереднього розслідування (з 2017 по 2019 рр.) МКМТ і МЕРТ мали можливість проаналізувати вичерпний обсяг інформації по суті питання; і якби причини для застосування обмежувальних заходів існували, то вони напевно були б виявлені.

ПрАТ «Тюмень-Медико-Сміла» утрималося від участі в нинішньому спеціальному розслідуванні; те ж саме стосується і великого українського виробника шприців ТОВ «Умедо Груп», який нещодавно розпочав роботу. Таким чином, з усіх учасників ринку питання збільшення обсягів імпорту станом на зараз турбує тільки ПАТ «Гемопласт».

Експерти ринку звертають увагу на той факт, що ринкова частка ПАТ «Гемопласт» дійсно має тенденцію до зниження, але не за рахунок зростання імпорту, а через недостатньо високий рівень технічного забезпечення, а також від самого початку через незначну частку шприців у лінійці вироблених підприємством товарів. У результаті скаржник просто не в змозі самостійно забезпечити наповнення внутрішнього ринку шприців.

І саме очевидний дефіцит шприців на внутрішньому ринку – навіть незважаючи на імпорт – став причиною запуску нового технічно добре оснащеного заводу ТОВ «Умедо Груп» (це підприємство не знайшло підстав для звернення в МКМТ і МЕРТ зі скаргою на конкуренцію з боку імпортерів шприців).

При цьому з урахуванням критичної ситуації, що склалася на ринку медичних виробів в умовах загрози пандемії коронавируса, в AMOMD відзначають безпрецедентне збільшення попиту на шприци в Україні (близько 30%).

«В Україні розглядається можливість обмеження імпорту шприців з усіх країн світу, що не може не викликати занепокоєння з боку Асоціації та її членів. Українські виробники не в змозі власними силами забезпечити потреби внутрішнього ринку, особливо – в умовах підвищеного попиту», – уточнили в AMOMD.

Учасники ринку шприців вважають, що в разі застосування антидемпінгових заходів, як на тому наполягає ПАТ «Гемопласт», вартість продукції критичного імпорту (якою є шприци в умовах надзвичайної ситуації) зросте, збільшиться їх дефіцит на ринку, але при цьому безпосередньо підприємство-скаржник не зможе наростити свою частку на ринку.

У своїх коментарях учасники ринку повідомляють, що станом на зараз (у березні 2020 р.) – на момент запровадження надзвичайної ситуації, обумовленої загрозою поширення пандемії коронавируса, – МЕРТ, продовжуючи розсилати опитувальники іноземним компаніям та імпортерам, фактично бездіяльне.

«Існують очевидні підстави для закриття розслідування на підставі національних інтересів», – повідомили в AMOMD.

На думку експертів, з урахуванням поточного рівня попиту на цей товар серед українських споживачів, які, зокрема є пацієнтами установ охорони здоров'я, навіть за відсутності торгових обмежень, не можна виключати виникнення дефіциту шприців на ринку України найближчим часом.

«У цих умовах Асоціація вважає, що подальше проведення Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спеціального розслідування і, тим більше, застосування попередніх чи остаточних заходів (додаткових ввізних мит, кількісних обмежень (квот), режиму нагляду) є абсолютно неприпустимим», – підкреслили в AMOMD.


 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА