10:54 14.04.2020

Глава МВФ обговорила з главами НБУ, Мінфіну України та їхніми колегами в регіоні спад через Covid-19

2 хв читати
Глава МВФ обговорила з главами НБУ, Мінфіну України та їхніми колегами в регіоні спад через Covid-19

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва в рамках розпочатих у дистанційному режимі весняних зборів МВФ та Світового банку обговорила вплив "коронакризи" на країни Європи, що розвиваються, з головою Нацбанку України та іншими центральними банкірами регіону.

"Весняні збори МВФ цього року не у Вашингтоні, а в кабінетах у кожній країні. Для НБУ вони розпочалися зі спілкування з директором МВФ із центробанкірами та міністрами фінансів з emerging markets Європи про те, наскільки глибокий спад спричинить для регіону криза Covid-19", - написав голова НБУ Яків Смолій у Twitter.

Він не уточнив інших деталей.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський, Нацбанк і попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $5,5 млрд. Позитивне рішення МВФ дасть змогу уряду отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд), а також екстрену допомогу Фонду у зв'язку з коронавірусом обсягом близько 1,4 млрд.

Умовами для остаточного відкриття програми, розмір якої під час переговорів вдалося збільшити орієнтовно до $8 млрд, стало ухвалення закону про ринок земель разом із законом про регулювання банківської діяльності (так званий антиколомойський законопроект), а також оновленого закону про держбюджет.

Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні законопроект про банківську діяльність і ухвалила в цілому закон про ринок землі, а 13 квітня затвердила оновлений держбюджет зі збільшеним з 2,1% до 7,5% ВВП дефіцитом.

Водночас остаточне ухвалення "антиколомойського" закону затягується через понад 16 тис. правок, поданих його противниками. За оцінками представників фракції правлячої партії "Слуга народу", закон може бути прийнятий у цілому на початку травня, після чого МВФ знадобиться ще дві-три тижні на остаточне затвердження програми й надання коштів.

Уряд України погіршив оцінку динаміки економіки України в 2020 році зі зростання до спаду в 4,8% ВВП. СБ очікує зниження ВВП на 3,5%, а Нацбанк України оголосить свій оновлений макропрогноз 23 квітня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА