14:05 14.04.2020

СБ України затримала за підозрою в держзраді та вчиненні терактів генерал-майора СБУ Шайтанова, що працював на ФСБ РФ

3 хв читати
СБ України затримала за підозрою в держзраді та вчиненні терактів генерал-майора СБУ Шайтанова, що працював на ФСБ РФ

Контррозвідка Служби безпеки України затримала генерал-майора Служби Валерія Шайтанова, який за завданням російських спецслужб планував убивство добровольця Адама Осмаєва, повідомляє прес-центр української спецслужби.

"Контррозвідка Служби безпеки України провела резонансну спецоперацію з викриття високопоставленого агента ФСБ у вищих ешелонах влади. Так, сьогодні було затримано генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував убивство відомого добровольця Адама Осмаева", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті СБУ у вівторок.

За інформацією спецслужби, зібрано достатню кількість доказів того, що Шайтанов є агентом ФСБ РФ. Це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

"На жаль, людина, котра отримала генеральське звання після Революції гідності та мала захищати Україну, насправді працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це - надважливе викриття Служби безпеки за всю історію незалежності", - заявив глава СБ України Іван Баканов.

На його переконання, це затримання - свідчення того, що нові підходи в роботі служби дають свої вагомі результати.

"Будемо надалі захищати країну та виявляти зрадників, незалежно від того, які посади вони обіймають", - наголосив глава спецслужби.

СБУ інформує, що Шайтанов, який є одним зі колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБ України, насправді перебував на агентурному зв'язку під псевдонім "Бобиль" з полковником ФСБ РФ Ігорем Єгоровим. Той, у свою чергу, є співробітником департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ - підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій як на території України, так і інших держав.

"Слідство також має безперечні докази, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду у розмірі $200 тис. і паспорт громадянина РФ. Як виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, за інформацією СБУ, Шайтанов збирав та передавав російській стороні інформацію про обставини проведення окремих таємних операцій у районі АТО/ООС і задіяних у них співробітників; повідомляв про міжнародну співпрацю вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони, а також інформував про співробітників керівної ланки департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів, розвідувальних органів. Крім того, Шайтанов підбирав і залучав офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ РФ.

СБУ зазначає, що зафіксовано агентурні зустрічі на території європейських країн Єгорова і Шайтанова з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби.

"Наразі тривають невідкладні слідчі дії. Проводяться обшуки за місцями проживання та тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, підозрюваних у приналежності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Встановлюють обставини їхньої протиправної діяльності", - наголошується в повідомленні української спецслужби.

"Вирішується питання про оголошення Валерію Шайтанову про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ст. 111 (державна зрада) і ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу", - інформують у СБУ.

Процесуальне керівництво в цьому кримінальному провадженні здійснює Офіс генерального прокурора України.

Валерій Альбертович Шайтанов - генерал-майор СБУ. 18 лютого 2014 року керував штурмовою групою, яка в Києві захопила Будинок профспілок під час Євромайдану. У квітні 2014-го у складі підрозділу "Альфа" вів переговори з керівником терористичного формування "Восток" Олександром Ходаковським. 31 жовтня 2015 року керував групою з арешту українського бізнесмена, тодішнього голови партії "УКРОП" Геннадія Корбана.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час бойових дій та при виконанні службових обов'язків" нагороджений орденом "За мужність" III ступеня (2008 р.), орденом Богдана Хмельницького III ступеня (13 серпня 2015 р.).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА