17:18 14.04.2020

Дубінський вважає пропоновану спецпроцедуру розгляду законопроектів у другому читанні "пострілом у ногу парламентаризму"

2 хв читати
Дубінський вважає пропоновану спецпроцедуру розгляду законопроектів у другому читанні "пострілом у ногу парламентаризму"

Спеціальна процедура розгляду законопроектів у другому читанні, яку пропонують закріпити в регламенті роботи Верховної Ради, позбавить депутатів права законодавчої ініціативи, вважає народний депутат Олександр Дубінський (фракція "Слуга народу").

"Ці норми означають позбавлення депутатів права законодавчої ініціативи та використання маріонеткових депутатів для відбору лише "потрібних" правок всередині фракції. Постріл у ногу парламентаризму і черговий плювок на Конституцію", - написав Дубінський у Facebook.

Депутат у своєму Telegram-каналі оприлюднив скан законопроекту №1043 "про внесення змін до регламенту Верховної Ради щодо протидії зловживанням правами народних депутатів у ході законодавчої процедури" (законопроект був зареєстрований у ВР 28 серпня 2019 року - ІФ-У).

Як випливає із законопроекту, закон про регламент пропонується доповнити новою статтею 119-1 "Особлива процедура розгляду законопроектів у другому читанні".

Відповідно до запропонованих змін законопроект розглядається за особливою процедурою, якщо до другого читання кількість поданих пропозицій і поправок до нього перевищує уп’ятеро або більше кількість статей проекту первинного законодавчого акта, але щонайменше 500 пропозицій/поправок.

Обумовлюється, що ця норма не поширюється на проект кодексу, який ВР розглядає за спеціальною процедурою.

Згідно із законопроектом, особлива процедура застосовується за пропозицією, підписаною щонайменше однією третиною народних депутатів від конституційного складу ВР (150 депутатів - ІФ-У), яка була підтримана рішенням парламенту, ухваленим на пленарному засіданні більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу ВР, за умови надання нардепам порівняльної таблиці та супровідних документів до неї.

У разі ухвалення Верховною Радою рішення про застосування особливої процедури протягом двох днів кожна депутатська фракція (група) має право визначити не більше ніж п'ять пропозицій, поправок, не врахованих головним комітетом, на яких вона наполягає, і повідомити про це головному комітету.

Відповідно до законопроекту, кожен позафракційний народний депутат, пропозиції, поправки якого враховані головним комітетом, має право визначити не більше ніж одну свою невраховану поправку, на якій він наполягає.

Головний комітет у дводенний термін узагальнює ці пропозиції та поправки, готує уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроекту в другому читанні.

Законопроект також обумовлює час виступів за поправками на пленарному засіданні під час розгляду законопроекту в другому читанні за особливою процедурою - від однієї до двох хвилин.

Дубінський - один із депутатів, який подав понад тисячу (1199) поправок під час підготовки до другого читання законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення, який запускає ринок землі і від ухвалення якого залежить надання Україні кредиту МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА