19:53 16.04.2020

Мінреінтеграції рекомендує звертатися до ЄСПЛ у разі порушення права власності в окупованому Криму

2 хв читати
Мінреінтеграції рекомендує звертатися до ЄСПЛ у разі порушення права власності в окупованому Криму

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції) рекомендує громадянам України звертатися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у разі порушення їхнього права власності в Криму окупаційною адміністрацією РФ.

Як повідомляється на сайті відомства, російська окупаційна адміністрація готується до примусового вилучення 9,75 тис. земельних ділянок, які межують із Херсонською областю або розташовані в прибережних районах тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. "Основною метою такого вилучення є позбавлення власності громадян України", - наголошується в повідомленні.

У відомстві зазначають, що у такий спосіб окупаційна влада планує поширити на Крим і Севастополь дію указу президента РФ від 9 січня 2011 року, яким визначається статус земель у прикордонних районах. Згідно з ним, земельні ділянки громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства будуть у примусовому порядку викуплені або вилучені, якщо їхні власники не змінять громадянство на російське або не переоформлять майно на російські компанії.

"Такі дії є безпрецедентним порушенням міжнародного права. Вони є дискримінаційними щодо українських громадян та фактично є експропріацією, що заборонено міжнародними договорами з РФ. Також це є порушенням положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод на мирне володіння своєю власністю. Всі ці порушення відкривають двері для звернення до відповідних судових інституцій, до ЄСПЛ щодо порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права", - заявив віце-прем'єр-міністр України Олексій Резніков.

"Кожна особа, яка спробує примусово вилучати власність громадян України, має пам'ятати, що за це доведеться відповідати персонально - це правила цивілізованого світу. Всі акти, якими керується російська окупаційна влада на українській землі, є нікчемними з правової точки зору", - додав він.

Мінреінтеграції розглядає спробу поширення указу президента РФ від 9 січня 2011 року на Крим і Севастополь через шість років окупації як посилення тиску окупаційної влади на громадян. У відомстві вважають, що під цим приводом можуть розпочатися спроби вилучити майно в усіх, хто не згоден із російськими порядками. Зокрема, це може стати засобом додаткового тиску на представників кримськотатарського народу, щоб заблокувати акції солідарності та вшанування пам'яті жертв примусової депортації.

"Я закликаю всіх громадян України в тимчасово окупованому Криму опиратися свавіллю з боку окупаційної влади. Надавайте всю інформацію про спроби вилучення вашої землі. Усі випадки порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях будуть зафіксовані і стануть основою для реагування відповідних державних органів", - наголосив Резніков.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА