14:10 23.04.2020

Українські суди можуть проводити засідання в режимі відеоконференцій за винятком питання взяття під варту

2 хв читати

Набули чинності законодавчі зміни, ухвалені на період карантину через пандемію коронавірусу: українські суди можуть проводити засідання в режимі відеоконференцій за винятком питання взяття під варту і передавати клопотання на розгляд до інших судів у рамках юрисдикції.

"Сьогодні (23 квітня - ІФ) набув чинності закон України №558-IX "Про внесення зміни до пункту 20-5 розділу XI "Перехідні положення" Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", - ідеться в повідомленні, розміщеному на сторінці "Судової влади України" у Facebook.

Ухвалені законодавчі зміни, зокрема, передбачають, що в період дії карантину за неможливості визначити слідчого суддю в конкретному суді клопотання може бути передано на розгляд до іншого суду в межах юрисдикції. Винятки стосуються клопотань про надання дозволу на проведення розшукових дій і скарг на дії або бездіяльність слідчого або прокурора

"У разі неможливості... розглянути клопотання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, крім клопотання, поданого на розгляд до Вищого антикорупційного суду, воно може бути передано на розгляд до іншого суду", - йдеться в повідомленні.

Питання передання клопотання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для розгляду до іншого суду вирішує голова відповідного суду апеляційної інстанції.

Що стосується розгляду питань, віднесених до повноважень слідчого судді (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою), то вони можуть бути розглянуті в режимі відеоконференції.

Водночас, як наголошується в повідомленні, слідчий суддя, суд не вправі прийняти рішення про проведення судового засідання з розгляду клопотання про продовження терміну тримання під вартою в режимі відеоконференції, якщо підозрюваний перебуває не в будівлі суду й заперечує проти цього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА