14:40 27.04.2020

Екс-заступник генпрокура Чумак про висновок ТСК про вибухи в Балаклії: Не розумію, навіщо заплутувати й так непросте розслідування

3 хв читати
Екс-заступник генпрокура Чумак про висновок ТСК про вибухи в Балаклії: Не розумію, навіщо заплутувати й так непросте розслідування

Колишній заступник генерального прокурора Віктор Чумак висловлює подив у зв’язку з оприлюдненими висновками тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо причин вибухів арсеналу в Балаклії Харківської області в березні 2017 року, оскільки слідство відкидало версію "закладок".

"Коли з подачі одного з керівників підрозділів ДБР і з ініціативи Давида Арахамії було створено цю ТСК, я зібрав усю слідчу групу - слідчих СБУ, які розслідують цю справу з самого початку, прокурорів, котрі здійснюють її процесуальне керівництво, експертів КНДІСЕ, які робили всі офіційні експертизи, й понад три години заслуховував результати розслідування, зокрема й висновки щодо кожної версії, яку мало слідство. Так ось, версію "закладок у ґрунт" було повністю відкинуто", - написав Чумак на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

При цьому він додав: "Зробити багатокілограмові закладки на території арсеналу, щоб цього ніхто не помітив, неможливо. Є і інші докази щодо того, що перші вибухи були не з-під ґрунту".

Чумак додав, що з повагою ставиться до експертів Харківського інституту судових експертиз. "Але аж ніяк не розумію, навіщо заплутувати й так непросте розслідування", - висловив подив колишній військовий прокурор.

"Зателефонував, до речі, в прокуратуру, запитав, може, в них щось змінилося відтоді? - Ні, нічого, вони й самі у прострації від цих заяв", - підсумував Чумак.

Як повідомлялося, ТСК Верховної Ради з розслідування вибухів на військових складах ставить під сумнів висновок про застосування безпілотних літальних апаратів для підриву арсеналу в Балаклії Харківської області в березні 2017 року.

"Комісія встановила, що ... матеріали кримінального провадження ... містять об'єктивні відомості, які свідчать про відсутність у момент вибухів будь-яких літальних апаратів у районі Балаклеї, а також інші факти, що обґрунтовано ставлять під сумнів висновки про застосування безпілотних літальних апаратів для підриву арсеналу", - йдеться у звіті комісії, оприлюдненому на сайті Верховної Ради.

У звіті зазначається, що комісія поінформувала СБУ, Генпрокуратуру про невідповідність матеріалів кримінального провадження фактичним обставинам подій, однак силові відомства не відреагували належним чином. І кримінальне провадження залишилося практично без руху в слідчому відділі управління СБУ в Харківській області в основній версії - знищення арсеналу безпілотним літальним апаратом.

Згідно з висновком фахівців, які проводили за рішенням комісії комплексну судову військову, вибухотехнічну та пожежотехнічну експертизу, воронка на технічній території 65-го арсеналу Центрального ракетно-артилерійського управління (ЦРАУ) Збройних сил України в Балаклії Харківської області утворилася внаслідок фугасної дії спрямованого вибуху, заритого в землю заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, пентаеритриттетранітрат (ТЕН), що характерно для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії.

У звіті наголошується, що ТСК має підстави вважати, що підрив арсеналу в Балаклії, внаслідок якого загинули цивільні особи, а також було знищено боєприпаси та військове майно більше ніж на 12 млрд грн, був навмисне спланованою дією.

"Зазначені факти залишилися без уваги слідчих СБУ та процесуальних керівників військової прокуратури, дії яких за сприяння керівництва Генеральної прокуратури України, Головної військової прокуратури та СБУ... фактично призвели до приховування об'єктивних причин та обставин знищення арсеналу", - йдеться у звіті ТСК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА