14:23 07.05.2020

Обшуки у Верланова здійснюють у рамках розслідування справи про легалізацію коштів та фінансування тероризму

3 хв читати
Обшуки у Верланова здійснюють у рамках розслідування справи про легалізацію коштів та фінансування тероризму

Служба безпеки України в четвер здійснює понад сотню обшуків у всій Україні в рамках розслідування кримінального провадження про роботу конвертаційного центру під прикриттям податкової, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в СБУ.

"Кримінальне провадження розслідують за статтею про легалізацію коштів, одержаних злочинним шляхом, і фінансування тероризму", - сказали в українській спецслужбі, коментуючи ситуацію з обшуками у екс-голови Державної податкової служби Сергія Верланова.

"У всій країні в рамках розслідування цього провадження здійснюють більше ніж сотню обшуків", - додали в СБУ.

Пізніше в прес-центрі СБУ повідомили, що служба підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби в організації механізму з незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень.

"За версією слідства, до оборудки також причетні керівники територіальних управлінь ДПС. Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років чиновники в змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили схему із незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість", - йдеться в оприлюдненому в четвер повідомленні.

Крім того, додали в прес-центрі СБУ, встановлено факти несанкціонованого втручання в роботу електронних баз даних податкової, зокрема шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі низки суб'єктів господарської діяльності (СГД) з ознаками "ризиковості" (фіктивності). Ці дії призводили до штучного формування сум податкового кредиту з ПДВ, який потім відображався нібито як для СГД реального сектору економіки. Дії посадовців призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації коштів, одержаних протиправним шляхом.

"За ініціативи Служби безпеки України в тісній співпраці з Державною службою моніторингу заблоковано банківські рахунки суб'єктів господарської діяльності, задіяних у протиправній схемі. Крім того, накладено арешт на ліміти цих СГД з податку на додану вартість в електронній системі адміністрування ПДВ", - йдеться в повідомленні.

Триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 364, ч.3 ст. 258-5, ч. 3 ст.112 і ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Раніше в четвер екс-голова Верланов повідомив, що за місцем його проживання співробітники Служби безпеки України здійснили обшуки.

"Сьогодні вранці в квартиру, в якій я мешкаю разом із дружиною і маленькою донькою, прийшли з обшуком співробітники СБУ. Що шукали - не уточнюється, але те, по що, ймовірно, прийшли, не знайшли. Інформуватиму про хід справи та захищатиму себе і свою сім'ю", - написав Верланов на своїй сторінці у Facebook у четвер.

У СБУ агентству підтвердили факт проведення слідчих дій у Верланова, зазначивши, що вони здійснюються в рамках розслідування кримінального провадження, за яким відбуваються ще обшуки.

Уряд 24 квітня звільнив Верланова з посади голови Державної податкової служби, а наступного дня оголосив конкурс на нового главу відомства.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що вбачає підстави для розслідування правоохоронцями діяльності Верланова, повідомивши про скарги з боку бізнесу на затримки з автоматичним відшкодуванням ПДВ, на безпідставне блокування податкових накладних. "З таким підходом люди просто втрачають свій бізнес. І це замість того, щоб у такий складний період допомогти йому вижити", - сказав міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА