17:21 08.05.2020

На Донбасі зростає кількість жертв серед цивільних, усі випадки на території ОРДЛО - голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

3 хв читати
На Донбасі зростає кількість жертв серед цивільних, усі випадки на території ОРДЛО - голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Усі сторони, які беруть участь у бойових діях у Донецькій і Луганській областях, мають зробити захист цивільних осіб абсолютним пріоритетом, заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер, відзначивши різке збільшення кількості жертв серед цивільних осіб на початку травня.

"Найбільшою мірою мій заклик спрямований до керівництва Операції об'єднаних сил Збройних сил України, оскільки всі нові випадки загибелі або поранення цивільних осіб, зафіксовані місією в травні, мали місце на території, яку контролюють самопроголошені "республіки", наголосила Богнер. "За відсутності стійкого припинення вогню також критично важливо, щоб сторони не розміщували свої позиції, озброєння і військовий персонал у житлових районах", - сказала Богнер, повідомляється в прес-релізі Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, оприлюдненому в п'ятницю.

Зазначається, що тільки за перші шість днів травня місія зафіксувала 11 нових випадків загибелі або поранення цивільних осіб (один загиблий і шестеро поранених унаслідок артилерійських обстрілів і обстрілів з легких озброєнь і стрілецької зброї, один поранений унаслідок мінного інциденту й один загиблий і двоє поранених унаслідок поводження з вибухонебезпечним залишком війни). Сюди входять інциденти в Золотому (Луганська область) 2 травня і Олександрівці (Донецька область) 4 травня, коли внаслідок артилерійських обстрілів і обстрілів із легких озброєнь були поранені чотири дівчинки (одна 2010 р.н. і троє – 2013 р.н.).

"7 травня ми отримали повідомлення про вісім нових випадків поранень цивільних осіб унаслідок артилерійських обстрілів і обстрілів із легких озброєнь у Голубівському (Луганська область) і Саханці (Донецька область), які контролюють самопроголошені "республіки". Як повідомляється, серед постраждалих – дівчинка і хлопчик 2006 р.н. Наша місія працює над перевіркою цих повідомлень. У разі, якщо вони підтвердяться, кількість випадків загибелі або поранення цивільних осіб за перший тиждень травня досягне 19 і стане найвищим тижневим показником за останні два роки", - зазначила Богнер.

У місії додали, що якщо ці вісім нових випадків підтвердяться, загальна кількість жертв серед цивільних осіб за період з 1 січня по 7 травня 2020 року сягне 65 (дев'ять загиблих і 56 поранених), що перевищить більше ніж на третину кількість жертв за аналогічний період 2019 року (десять загиблих і 38 поранених).

"Ці цифри переламають позитивну тенденцію до скорочення нових випадків загибелі або поранення серед цивільних осіб, яку ми спостерігали донедавна", - пояснила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

Вона також висловила особливе занепокоєння тим, що серед поранених багато дітей. Якщо два нові випадки поранення дітей у Саханці підтвердяться, загальна кількість випадків поранення дітей за період з 1 січня по 7 травня 2020 року сягне десяти (всі на території, що контролюють самопроголошені "республіки"): шість дівчаток і троє хлопчиків були поранені внаслідок обстрілу й один хлопчик був поранений унаслідок поводження з вибухонебезпечним залишком війни.

"Важливо, щоб чергове засідання Тристоронньої контактної групи приділило належну увагу ситуації, що склалася … Цивільні особи – не мішені, й відповідальність за дотримання цього принципу лежить не тільки на військових, а й на політиках", - резюмувала Богнер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА