15:50 15.05.2020

Спекуляції навколо закупівель і виробництва апаратів ШВЛ, що не відповідають сучасним вимогам, небезпечні для життя українців - анестезіологи

3 хв читати
Спекуляції навколо закупівель і виробництва апаратів ШВЛ, що не відповідають сучасним вимогам, небезпечні для життя українців - анестезіологи

Спекуляції на темі закупівель і виробництва апаратів ШВЛ, що не відповідають сучасним вимогам, є загрозою для життя українців і безглуздою витратою бюджетних коштів, вважають в Асоціації анестезіологів України.

"У розпал пандемії коронавірусу в Україні виник ажіотаж щодо закупівлі апаратів ШВЛ. До цього процесу залучена не лише держава, а й політики, підприємці, благодійники та волонтери. За понад два місяці такої активності, на жаль, спостерігаються дуже небезпечні тенденції, що потенційно можуть негативно вплинути на якість надання медичної допомоги хворим і призвести до марної трати державних коштів", - ідеться у відкритому листі асоціації, адресованому президентові України, Верховній Раді та Кабінету Міністрів.

Згідно з документом, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", в асоціації відзначають тенденцію, що намітилася останнім часом, "коли багато "інженерів" розробляють і закликають до масового виробництва своїх винаходів, які нібито можуть замінити апарати ШВЛ".

"Апофеозом цієї діяльності стало отримання дозволу на виробництво одного з "апаратів ШВЛ" на базі ручного дихального мішка Амбу. Проте будь-який анестезіолог розуміє, що вентиляція мішком Амбу можлива лише на короткий час під час проведення заходів реанімації пацієнта з зупинкою дихання. Адекватна вентиляція пацієнта неможлива без наявності сучасних режимів із контролем за об’ємом або тиском та синхронізації апарата з пацієнтом", - заявляють в асоціації.

При цьому українські анестезіологи наголошують, що деякі з анонсованих як вітчизняні апарати ШВЛ не пристосовані для проведення тривалої штучної вентиляції хворих і справді можуть бути вкрай небезпечними.

Крім того, українські анестезіологи звертають увагу, що нині "пропонується багато абсолютно однакових апаратів, які мають нібито різні назви та різні країни походження (США, Німеччина, Бельгія, Швеція та ін.), але виробляються переважно в Китаї".

Анестезіологи, зокрема, сумніваються в заявлених у цих апаратах сучасних режимах ШВЛ, занепокоєні відсутністю системи технічного обслуговування і ремонту такого обладнання і його очевидної недовговічності.

При цьому в асоціації звертають увагу на зростання цін на такі апарати.

"Найбільше здивування викликає вартість цих апаратів, яка починається від 20 тисяч євро, а останнім часом сягає 35-45 тисяч євро. Така ситуація вже мала місце в 2009 році, коли держава закупила велику кількість апаратів ШВЛ. У результаті якісні апарати працюють досі, а низькоякісні вже давно на смітнику", - пояснюється у відкритому листі до президента.

В асоціації закликають при формуванні стратегії та тактики боротьби з коронавірусом і вірусних пневмоній загалом зважати на експертну думку лікарів і експертність загальної стратегії ведення таких пацієнтів, враховувати оснащення відділень, де ці пацієнти лікуються.

"У зв’язку з порівняно сприятливою епідеміологічною ситуацією в країні та світі ажіотаж навколо ШВЛ дещо зменшується. Проте загроза другої хвилі епідемії восени-взимку 2020/21 може зробити ці питання ще більш гострими й актуальними", - наголошують в асоціації.

Анестезіологи вимагають зважати на їхню думку при ухваленні рішень про придбання ШВЛ, "припинити спекуляції на цій темі та безглузду витрату державних коштів", оснащувати відділення анестезіології та інтенсивної терапії якісними апаратами ШВЛ у кількості, що відповідає чинним табелям матеріально-технічного оснащення, а також враховувати можливості сервісного обслуговування і навчання лікарів при виборі виробників і постачальників апаратів ШВЛ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА