11:39 18.05.2020

Представники Донбасу від України в ТКГ повинні мати "суспільну легітимність" - Резніков

2 хв читати
Представники Донбасу від України в ТКГ повинні мати "суспільну легітимність" - Резніков

Перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі, віце-прем'єр України Олексій Резніков вважає, що представники окремих районів Донецької та Луганської областей від української сторони, яких пропонується залучити до роботи ТКГ у Мінську як запрошених осіб, обов'язково повинні мати і юридичну, і суспільну легітимність серед жителів непідконтрольних і підконтрольних Україні територій.

"Під час ухвалення рішення головою делегації або президентом України має бути відчуття, що ці люди мають і суспільну легітимність, і суспільне визнання. Дуже важливо, щоб ця довіра була, звісно, у жителів Донбасу з обох боків лінії зіткнення. Але водночас необхідне розуміння, що нам потрібна безпечна реінтеграція. Тобто, якщо це безпечно для цілісності країни, якщо це безпечно для її державного устрою, спокою і стабільності", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, це будуть люди тих родів діяльності, які легко "заміряти" : священики, правозахисники, журналісти, юристи, активісти, представники культури, спорту.

Резніков також зазначив, що представники від України мають бути з цих окремих районів Донецької та Луганської областей. "Жили, проживали, були прописані, зареєстровані. Ми нині обговорюємо, зокрема, остаточні критерії", - сказав він.

Крім того, він зазначив, що теоретично Україна може запросити до ТКГ і обраних на законних виборах у 2010 році мерів, голів місцевих рад, якщо вони відповідатимуть критерію суспільної легітимності.

"У нас, із точки зору державного управління, існує принцип наступності та безперервності влади. І всі ці ради досі легітимні. У них усіх є представницький мандат, і він не закінчився. Усі ці люди можуть продовжувати виконувати свої обов'язки до проведення нових законних місцевих виборів та обрання нових представників місцевої влади", - пояснив він.

При цьому Резніков заявив, що українська сторона не зважатиме на думку протилежної сторони під час ухвалення цього рішення, оскільки РФ шість років запрошує до ТКГ тих "запрошених", яких вважає за потрібне, і думки України ніхто не запитував.

15 травня на зустрічі з послами G7 і головою представництва ЄС в Україні керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що на наступній зустрічі ТКГ Україна представить групу представників ОРДЛО, зокрема з числа українських громадян - внутрішньо переміщених осіб, які "можуть представляти Донецьку та Луганську області і покладуть край монополії на представництво цих територій з боку невизнаних квазідержавних утворень".


Повний текст інтерв'ю буде оприлюднено на головній сторінці сайту агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА