13:00 14.04.2011

Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів

3 хв читати
Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів

Президент України Віктор Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів, повідомила радник президента, представник глави держави в КС Олена Лукаш.

Представляючи законопроект президента "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з ліквідації надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" у четвер на прес-конференції, вона сказала: "Сьогодні президент Віктор Янукович внесе до Верховної Ради України цей проект закону... основною і головною новацією цього законопроекту є скасування в Україні проходження державного технічного огляду та скасування талона про проходження державного техогляду".

О.Лукаш зазначила, що законопроект буде внесено як невідкладний. Вона наголосила, що з розглядом цього документа в парламенті "не буде проблем", і він набуде чинності після ухвалення "через кілька місяців", як тільки ДАІ буде готова до нововведення.

Водночас радник президента додала, що звільнення від обов'язкового технічного контролю не стосуватиметься тих транспортних засобів, які використовують для автомобільних перевезень людей, вантажів, зокрема, небезпечних вантажів. Для таких категорій автомобілів у документі пропонується визначити періодичність проходження техогляду залежно від вантажопідйомності та причепів до них.

Законопроект передбачає, що функції технічного контролю відійдуть до суб'єктів господарювання, зокрема СТО, які зможуть надати документи про наявність відповідного технічного обладнання для здійснення технічного контролю транспортних засобів.

За словами О.Лукаш, таких суб'єктів в Україні 1 тис. 125, і вони повинні будуть отримувати дозволи в ДАІ автоматично.

Вона додала, що такий порядок дасть змогу ліквідувати корупційну схему при отриманні відповідних дозволів.

Крім того, водіям треба буде мати лише три документи для керування транспортним засобом - водійське посвідчення, реєстраційний документ на машину і страховий поліс.

У законопроекті також встановлюються причини, з яких співробітник ДАІ може зупинити автомобіль для перевірки. Таке право "даішники" матимуть у разі складання протоколу про порушення правил дорожньо-транспортного руху або оформлення матеріалів ДТП.

Зміни до закону також передбачають скасування адміністративної відповідальності водіїв за передання для перевірки документів на право керування транспортними засобами. Такі документи просто буде достатньо пред'явити для перевірки, "передавати їх вже не треба буде", - уточнила О.Лукаш.

Крім того, пропонується скасування відповідальності за керування водіями автомобіля без талона на проходження техогляду, оскільки талон скасовується.

Водночас, законопроект пропонує встановити адміністративну відповідальність за несвоєчасне проходження технічного контролю автомобілями, які мають обов'язково проходити цю процедуру. "Її (адмінвідповідальність - ІФ) пропонується встановити на рівні штрафів від 340-425 грн", - повідомила О.Лукаш. Адмінвідповідальність також встановлять за видачу документа про технічний стан автомобіля без проведення відповідної перевірки - штраф від 1700 грн до 2040 грн.

Вона також сказала, що пропонується ввести адміністративну відповідальність за складання договорів обов'язкового страхування власників автомобілів, що підлягають обов'язковому техконтролю та видачу спеціального знака державного зразка без відповідного документа про технічну справність автомобіля. Сума штрафу при цьому буде аналогічна попередній.

В Україні зареєстровано 9 млн 500 тис. транспортних засобів, з них понад 6 млн щорічно проходять техогляд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА