14:50 19.05.2020

Кіберполіція викрила хакера Saniх, який виставив на продаж 773 млн e-mail-адрес і 21 млн унікальних паролів, зокрема громадян ЄС і США, у 2019 р.

2 хв читати
Кіберполіція викрила хакера Saniх, який виставив на продаж 773 млн e-mail-адрес і 21 млн унікальних паролів, зокрема громадян ЄС і США, у 2019 р.

Співробітники кіберполіції в Івано-Франківській області спільно зі слідчими поліції та Службою безпеки України, під процесуальним керівництвом Тисменицької прокуратури викрили відомого на спеціалізованих сайтах і форумах хакера, котрий діяв під ніком Saniх.

"Найбільший за всю історію масив викрадених даних" - так міжнародні медіа оцінили "роботу" хакера під ніком Saniх. На початку 2019 року він привернув увагу всього світу, виклавши на одному з форумів оголошення про продаж бази з 773 млн адрес електронної пошти та 21 млн унікальних паролів", - зазначає СБУ на своїй сторінці у Facebook.

За інформацією правоохоронців, ця база даних "важила" 87 ГБ, при цьому таких баз у хакера було як мінімум сім, до них входили, зокрема, персональні дані жителів Євросоюзу та Північної Америки.

Хакером виявився житель Івано-Франківська, наразі зловмисникові готується повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу, повідомила СБУ.

"Фігурант продавав бази даних з логінами й паролями до електронних поштових скриньок на спеціалізованих форумах. Загалом під час обшуку в хакера виявлено 3 терабайти викрадених і зламаних паролів", - зазначається в повідомленні на сайті Кіберполіції.

Під час досудового розслідування було зафіксовано факт продажу баз даних з логінами та паролями до електронних поштових скриньок, пін-кодами до банківських карток, електронних гаманців криптовалют, рахунків PayPal, а також із відомостями про комп'ютери, зламані для їх подальшого використання у бот-сетях або для організації DDoS-атак.

Правоохоронці провели обшуки за місцем роботи та проживання хакера. За результатами вилучено комп'ютерну техніку, телефони, магнітні носії інформації, 187 тис. грн і понад $5 тис.

Триває досудове розслідування, вирішується питання про оголошення хакеру про підозру - йому загрожує до шести років ув'язнення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА