19:25 19.05.2020

"Енергоатом" розраховує на завершення робіт із будівництва ЦСВЯП до кінця вересня

3 хв читати
"Енергоатом" розраховує на завершення робіт із будівництва ЦСВЯП до кінця вересня

НАЕК "Енергоатом" розраховує на завершення будівельно-монтажних робіт на майданчику будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) до кінця вересня 2020 року, повідомила прес-служба компанії.

Наразі генеральний підрядник ТОВ "СК Укрбудмонтаж" відновлює на майданчику темпи робіт, які були уповільнені через протиепідемічні заходи та пожежі в Зоні відчуження в квітні цього року. Для завершення будівництва, проведення випробувань систем і обладнання, введення ЦСВЯП в експлуатацію поступово наростає кількість працівників, задіяних в облаштуванні зведених будівель та монтажі обладнання, зазначено в повідомленні.

Згідно з даними НАЕК, станом на 15 травня 2020 року за проектом було отримано 3337 од. загальнотехнічного обладнання.

На сьогодні на майданчику будівництва завершено монтаж основного мостового крану Meloni вантажопідйомністю 185/20 тонн, здійснюється підготовка до його випробування. На майданчику зберігання контейнерів завершено роботи з облаштування 110 залізобетонних фундаментів, бетонування водоприймальних каналів і колодязів дощових стоків.

Крім того, в будівлі техобслуговування зі складом для багатофункціональних контейнерів (БЦК) змонтовано мостовий кран вантажопідйомністю 50/5 тонн, виконано більшість електромонтажних робіт. Капітальне будівництво всіх адміністративних будівель ЦСВЯП повністю завершено.

Паралельно з роботами на ЦСВЯП на Рівненській, Южно-Українській та Хмельницькій АЕС тривають підготовчі роботи з транспортування відпрацьованого палива до ЦСВЯП.

Водночас у повідомленні НАЕК відзначається зволікання з відновленням ділянки залізничної колії Вільча - Янів (Київська обл.), що перебуває в управлінні "Укрзалізниці".

"Енергоатом" нагадує: для відновлення ділянки шляху, який довгий час не експлуатувався і нині перебуває в напівзруйнованому стані, згідно з урядовими рішеннями, було розроблено "дорожню карту" заходів і робіт.

"Однак терміни виконання "дорожньої карти" поки що не дотримуються через відсутність фінансування робіт із вирубки дерев, кущів і чагарників на колії та прилеглій до неї території, які має виконати ДСП "Північна Пуща", що перебуває у підпорядкуванні Державного агентства України з управління зоною відчуження", - зазначено в документі.

Як повідомлялося, розпочате у листопаді 2017 року будівництво ЦСВЯП дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням із ВЯП, яке наразі здебільшого вивозиться на тимчасове зберігання та переробку до РФ. При цьому всі високоактивні радіоактивні відходи, які залишилися після переробки, росіяни повернуть Україні.

Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП не користується лише Запорізька АЕС, відпрацьоване паливо якої зберігається в пристанційному сховищі ВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.

Введення в експлуатацію ЦСВЯП усуне необхідність вивезення ВЯП до Росії, що дасть можливість економити $130-150 млн на рік. Крім того, відхід від залежності зберігання ВЯП у РФ посилить енергобезпеку України. Так, на початку 90-х Росія три роки не приймала українське ВЯП, і українські АЕС перебували на межі зупинки через переповнені сховища у приреакторних басейнах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА