07:41 20.05.2020

Викиди СО2 у світі скоротилися на 17% у розпал обмежень через COVID-19

2 хв читати
Викиди СО2 у світі скоротилися на 17% у розпал обмежень через COVID-19

Викиди вуглекислого газу в світі в розпал періоду дії обмежувальних заходів під час пандемії коронавірусу в квітні скоротилися на 17%, повідомляє агентство Associated Press з посиланням на дослідження міжнародної групи вчених з організації Global Carbon Project.

Зокрема, в США в минулому місяці обсяг викидів зменшився приблизно на третину. Найзначніше цей показник зменшився, зокрема, в Каліфорнії.

При цьому, в Індії викиди СО2 скоротилися на 26%, в Європі - на 27%. У Китаї скорочення майже на чверть викидів було зафіксовано в лютому - саме тоді в цій країні діяли численні заходи щодо стримування поширення коронавірусу.

За підрахунками вчених, рівень викидів за цей рік буде нижчий на 4-7%, ніж у 2019 році. Цей показник залежатиме від того, як довго діятимуть обмежувальні заходи. Так, якщо в силі залишаться найсуворіші заходи протягом усього року, то скорочення становитиме 7%, якщо заходи будуть зняті найближчим часом, то показник складе 4%.

Дослідники зазначають, що на тлі зняття низки обмежень, рівень викидів СО2 до 30 квітня в світі збільшився на 3,3 млн тонн у день. Вони вважають, що якби країни дотримувалися скорочень викидів вуглекислого газу на рівні квітня не тільки під час пандемії, але протягом кількох десятиліть, то, можливо, вдалося б уникнути нагрівання планети на 1,9 градуса за Цельсієм.

У дослідженні йдеться, що практично половина скорочень викидів сталася від зменшення використання транспорту, головним чином легкових і вантажних автомобілів. На зниження руху авіатранспорту припадає лише 10% від загальної кількості скорочень викидів.

Раніше вчені з різних країн вже проводили подібні дослідження і фіксували поліпшення стану повітря в зв'язку з введеними для боротьби з коронавірусом обмеженнями, зокрема на транспорт і на роботу промислових підприємств.

У кінці квітня Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) повідомив, що поліпшення якості повітря через введені обмежувальні заходи призвело до зниження показника смертності в Європі від захворювань, викликаних забрудненням повітря. За підрахунками центру, завдяки скороченню шкідливих викидів в атмосферу в європейських країнах вдалося за квітень уникнути близько 11 тис. смертей у результаті захворювань, пов'язаних з поганою якістю повітря. Найбільш високі показники щодо кількості смертей, яких вдалося уникнути, зафіксовані в Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції та Іспанії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА