18:49 21.05.2020

Зеленський підписав необхідний для співпраці з МВФ закон про банки

3 хв читати
Зеленський підписав необхідний для співпраці з МВФ закон про банки

Президент України Володимир Зеленський підписав необхідний для співпраці з Міжнародним валютним фондом закон про банки.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності" №590-IX, який Верховна Рада ухвалила 13 травня 2020 року.

"Документ, що його підписав глава держави, передбачає комплекс змін, спрямованих на вдосконалення діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління, та врегулювання особливостей судового провадження у справах щодо виведення банків з ринку", - повідомляє в четвер прес-служба президента України.

Крім того, законом запроваджуються оновлені механізми виведення банків з ринку, спрямовані на вдосконалення ліквідаційної процедури та задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів банку, що ліквідується, а також удосконалення механізмів можливої участі держави у виведенні банку з ринку.

"Такий крок сприятиме надійності та стабільності банківської системи, відновленню довіри до неї з боку вкладників і кредиторів", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі президента зазначили, що реалізація положень закону допоможе підвищити якість та ефективність виконання Національним банком своїх функцій у сфері банківського регулювання та нагляду, завершити процедури виведення банків з ринку/ліквідації тих банків, рішення щодо яких скасовані судами.

Як повідомлялося, Зеленський, Нацбанк України та попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $5,5 млрд, розмір якої міг бути збільшений до $8 млрд. Це програма мала замінити 14-міс. програму stand-by на SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд, яка була покликана підтримати країну в період президентських і парламентських виборів минулого року і яка завершилася 17 лютого цього року.

Україна змогла отримати за stand-by лише перший транш SDR1 млрд (майже $1,4 млрд). Потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів, проте у зв'язку зі зміною президента та уряду країни після виборів було вирішено розпочати розробку нової програми співпраці. В результаті в 2019 році фінансування з боку фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Проте у зв’язку з коронакризою України і МВФ замість EFF перейшли до обговорення 18-місячної програми stand-by на $5 млрд. Позитивне рішення МВФ щодо нової програми дасть уряду змогу отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Для позитивного рішення фонду Україна має ухвалити закон про регулювання банківської діяльності (так званий антиколомойський законопроект).

Верховна Рада ухвалила його 13 травня, а спікер відправив на підпис главі держави 21 травня. Київ розраховує отримати перші кошти МВФ до кінця цього місяця, коли має відбутися погашення випущених п’ять років тому під гарантії США єврооблігацій на $1 млрд, або на початку червня.

Закон, зокрема, встановлює неможливість повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА