20:13 29.05.2020

Венедіктова вважає, що у САП має бути такий керівник, як генпрокурор ЄС Кевеші

2 хв читати
Венедіктова вважає, що у САП має бути такий керівник, як генпрокурор ЄС Кевеші

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова вважає, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура повинна мати такого керівника, як нинішній генпрокурор ЄС та екс-керівник Національного антикорупційного директорату Румунії Лаура Кевеші.

"Згідно із законом у нас необхідно вже потихеньку просуватися до створення всіх законних підстав і коридорів вибору заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, щоб цей конкурс був прозорим, щоб ми реально розуміли, яка людина має очолювати САП. Тому що ця людина зайде на цю посаду на наступні п'ять років, і думаю, що всі стейкхолдери процесу, і парламентські комітети, і правоохоронні органи, і громадські організації вже мають про це думати", - сказала вона в ефірі телеканалу "Україна 24" у п'ятницю.

Венедіктова нагадала, що новий керівник САП має з'явитися з 30 листопада 2020 року.

Вона навела приклад нинішнього генпрокурора ЄС Лаури Кевеші, яка була спочатку шість років генеральним прокурором Румунії, а потім п'ять років виконавчим прокурором Національного антикорупційного директорату Румунії.

"Якраз її слава прийшла, коли вона була цим антикорупційним прокурором. Тому нам треба шукати свою або свого такого прокурора, щоб ми могли красиво звітувати у світі про нашу боротьбу з корупцією", - зазначила Венедіктова.

Генпрокурор вважає, що нині правоохоронні органи, які здійснюють досудове слідство, активізували досудове розслідування за всіма напрямами. "Це і НАБУ, і ДБР, і СБУ, Нацполіція демонструють ефективність досудового розслідування. Я відповідаю за свою ділянку роботи: процесуальне керівництво прокурорів має бути таким же сильним, тому я тут стежитиму за прокурорською роботою, стежитиму, щоб їхня позиція була активною, професійною", - зазначила вона.

Як повідомлялося, раніше Венедіктова докорила САП за бездіяльність і заявила, що це потребує її реагування. Відповідний відеоролик був розміщений на сайті Офісу генерального прокурора.

У відповідь на це прокурори САП оприлюднили відкритий лист, в якому висловили свою категоричну незгоду з критикою, а також наголосили, що генпрокурор і його заступники не мають права давати вказівки прокурорам САП.

27 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура закликала Венедіктову повернутися до світових стандартів роботи правоохоронних органів і не бути частиною політичного процесу перепідпорядкування САП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА