20:32 31.05.2020

Порошенко задекларував майже 773 млн грн доходів за 2019 р

3 хв читати
Порошенко задекларував майже 773 млн грн доходів за 2019 р

Лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України Петро Порошенко за 2019 рік задекларував 772 млн 960 тис. грн доходів, сплатив майже 188 млн. грн податків, повідомила прес-служба Порошенка.

Зокрема, левову частку склали обкладені дивіденди сумою понад 606 млн грн. Вони не виплачувалися з 2014 року. Накопичена за довгий час сума була перерахована лише в кінці 2018 - початку 2019 з метою подальшого прозорого фінансування Порошенком власної передвиборчої кампанії.

33 млн 84 тис. грн Порошенко отримав від продажу акцій Міжнародного інвестиційного банку. Майже 16 млн грн становлять відсотки з депозитів.

6 млн 185 тис. грн склали компенсація моральної шкоди та відшкодування судових витрат у процесі з компанією Бі-Бі-Сі за поширення нею недостовірної інформації.

Як зазначається, закон вимагає декларувати як прибуток повернення вартості ОВДП, і Порошенко записав відповідну суму в 108 млн 703 тис. грн. Сам же інвестиційний дохід, тобто власне дохід, склав не 108, а 4 млн 609 тис. грн.

Переважна частина витрат Порошенка за 2019 рік - 584 млн 414 тис. грн - його внесок в передвиборчий фонд.

"Петро Олексійович - єдиний кандидат у президенти, який в 2019 році сам профінансував свою кампанію власними, прозорого походження коштами, з яких попередньо були сплачені всі податки. Так само, як і на президентських виборах 2014 року", - повідомляє прес-служба політика.

Загалом у 2019 році Порошенко самостійно або через податкових агентів сплатив 187 млн. грн податків і військового збору. Податки - друга за розмірами стаття витрат Порошенка за минулий рік. Як фізична особа він є одним із найбільших платників податків в Україні.

Ще одна стаття витрат - 19 млн грн судової застави, яку в кінці 2019 вніс Порошенко, щоб звільнити генерала кіборга Дмитра Марченка.

"Марченка, як відомо, влада кинула за ґрати в рамках її кампанії з переслідування військових, ветеранів, добровольців і волонтерів. Однак, ці 19 млн у декларації не відображені, оскільки вносилися через Благодійний Фонд Порошенка", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, загальні витрати компаній родини Порошенків на благодійність і соціальні проекти в 2019 році склали близько 200 млн грн. Форма декларації не передбачає декларування витрат, здійснених з рахунків юридичних осіб, в яких власником є декларант або члени його сім'ї. Саме тому Порошенко не зміг відобразити цю суму в електронній декларації. Як і понад 100 млн грн, які вже в 2020 році витрачено на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Кількість компаній, кінцевим бенефіціаром яких є Порошенко, в 2019 році скоротилася до 28. Права кінцевого бенефіціара інших компаній передано і відображено в декларації Олексія Петровича Порошенка, який припинив політичну діяльність.

Стосовно рухомого і нерухомого майна істотних змін у декларації в порівнянні з декларацією за 2018, не відбулося. Крім арешту колекції картин, під час штурму спецназом Державного бюро розслідувань (ДБР) Національного центру народної культури "Музей Гончара" і обшуку, які були визнані судом незаконними.

Порошенко прозоро декларує власне майно і доходи з 1998 року, коли було введено декларування, і є сумлінним платником податків.

"Повернення Порошенка в рейтинг мільярдерів", коли він буквально за останні дні травня 2020 року "розбагатів" на сотні мільйонів доларів - це спецоперація з метою дискредитації лідера опозиції. Ключову роль у цій операції зіграв член політради Руху нових сил, і віп-агітатор Володимира Зеленського в президентській кампанії 2019 року. Це - класичний зразок фейкових новин. Як сподівається Петро Порошенко, цей фейк не буде надалі поширюватися авторитетними засобами масової інформації", - резюмували в прес-службі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА