08:07 06.06.2020

Кримінальна відповідальність за статус "злодія в законі" і участь у злочинних спільнотах стосується тільки кримінального світу і не може бути тиском на суспільство

4 хв читати
Кримінальна відповідальність за статус "злодія в законі" і участь у злочинних спільнотах стосується тільки кримінального світу і не може бути тиском на суспільство

Прийнятий Верховною Радою так званий закон про "злодіїв в законі" дозволить поліції документувати цих людей і забороняти їм в'їзд в Україну, жодних інструментів для впливу на суспільство і переслідування законодавчі зміни не містять, підкреслює глава Національної поліції Ігор Клименко.

"Що це (прийняття закону - ІФ) означає для людей? Насамперед ... це означає, що кожен громадянин найближчим часом зрозуміє, що він живе у більш безпечній державі", - сказав Клименко в п'ятницю ввечері в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

За словами глави Національної поліції, в більшості своїй "злодії в законі" - це етнічні грузини, росіяни, українців серед них менше 6%. "Як правило, злодії в законі не мають українського паспорта. Цей паспорт або підроблений, або на інше прізвище ... Злодійський світ - це держава в державі ... Злодії в законі, які є в Україні, є справжніми ляльководами, які тягнуть тисячі і тисячі ниточок", - розповів Клименко.

Він зазначив, що всього в світі понад 450 "злодіїв у законі", в Україну приїжджає понад 50. "І дуже часто вони керують злочинними організаціями на відстані", - додав він.

Говорячи про те, як зміниться ситуація після прийняття закону, Клименко уточнив, що зокрема, виселеним за межі України "злодіям в законі" можна буде заборонити в'їзд в країну.

"Поліція документує злодіїв в законі, затримує, в минулому і нинішньому році - 11 осіб. Частина з них перебувають у пунктах тимчасового утримання ... Частину ми видворили, але вони повертаються в Україну, оскільки немає законних підстав заборонити їм в'їзд в Україну. А цей закон дає можливість заборонити кожному "злодію в законі" в'їзд на територію України на три роки", - сказав глава Нацполіції.

Відповідаючи на питання про те, наскільки світ "злодіїв в законі" пов'язаний з політичним світом, глава Нацполіції сказав: "Сьогодні ми бачимо, що всі кримінальні угруповання працюють на "злодія в законі". Гроші, які йдуть від злочинної діяльності кожного кримінального угруповання, осідають у "злодіїв в законі". звідси ці особи мають можливість впливати як на соціально-політичне, так і на соціально-економічне становище в державі. Більше того, вони впливають і на масові заходи, вони можуть дестабілізувати обстановку як в окремому регіоні, так і в подальшому в державі".

Глава Нацполіції спростував думку про те, що прийнятий парламентом закон може стати джерелом корупції і тиском на суспільство, оскільки передбачається відповідальність не за конкретні дії, за потрапляння до категорії "суб'єкта злочинного впливу".

Клименко пояснив, що поліція документує ланцюжок до "злодія в законі" від найнижчої злочинної організації. "Коли ми розкриваємо злочинну групу, то доходимо до кримінального авторитета, потім – до "смотрящего", потім – до "положенця", і тільки потім – до "злодія в законі". Це технічно і інтелектуально дуже складно довести. Є прокуратура, яка контролює діяльність поліції, є суди, які розглядають достатність доказової бази", - пояснив глава Нацполіції.

При цьому він додав: "Це перекручування фактів - що ми зможемо якимось чином впливати на суспільні організації. Ми говоримо про злочинців!".

"Думаю, що громадянам України наші дискусії в кулуарах Верховної Ради, в поліції не потрібні. Громадяни України мають потребу відчувати спокій від криміналу", - підсумував Клименко.

Як повідомлялося, 4 червня Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за отримання статусу "злодія в законі" і за створення злочинних спільнот, а також участь у них.

За відповідний законопроект № 2513 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою" проголосували 236 народних депутатів.

Як зазначається в пояснювальній записці, метою законопроекту є припинення діяльності злочинних спільнот, учасників таких спільнот, притягнення до кримінальної відповідальності "злодіїв у законі", а також інших учасників злочинних спільнот і осіб, причетних до створення і функціонування злочинних спільнот.

Законопроект вносить зміни до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів та інших законів.

Зокрема, в законодавство вводиться поняття "особа, яка здійснює злочинний вплив або є особою, яка перебуває в статусі суб'єкта підвищеного злочинного впливу, зокрема у статусі "злодія в законі".

Згідно з новою редакцією ст. 255 Кримінального кодексу, створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами карається позбавленням волі на термін від 7 до 12 років із конфіскацією майна. Участь у злочинній організації карається позбавленням волі на термін від 5 до 12 років із конфіскацією майна. Аналогічні дії, вчинені службовою особою з використанням службового становища, караються позбавленням волі на термін від 8 до 13 років із конфіскацією майна.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА