21:56 11.06.2020

Україна зобов'язується зберегти автономію САП і незалежність НАБУ з наданням йому обладнання для прослуховування

2 хв читати
Україна зобов'язується зберегти автономію САП і незалежність НАБУ з наданням йому обладнання для прослуховування

Україна в меморандумі Міжнародного валютного фонду за новою програмою stand-by задекларувала збереження автономії Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і підтримку незалежності Національного антикорупційного бюро (НАБУ) шляхом збереження обмежених підстав для звільнення його керівника.

"Ми забезпечимо автономію САП. У зв'язку з цим ми розглянемо правову базу для вдосконалення процедур відбору посадовців, зміцнення її здатності регулювати організаційну діяльність, аналогічну регіональним прокуратурам, і оцінимо її ефективність за допомогою зовнішньої перевірки авторитетних експертів", - ідеться в документі.

Згідно з ним, у частині роботи НАБУ Україна зобов'язується "підтримувати інституціональну й оперативну незалежність бюро, зокрема шляхом обстоювання процедур призначення його керівника і збереження обмежених і серйозних підстав для звільнення його керівника".

"Ми посилюватимемо повноваження НАБУ (...) із використання широкого спектра методів розслідування, зокрема таємних операцій, перехоплення повідомлень, доступу до комп'ютерних систем", - зазначається в документі.

У меморандумі наголошується, що Україна зобов'язується до кінця липня 2020 року надати "адекватні ресурси й обладнання, щоб НАБУ могло ефективно та незалежно здійснювати перехоплення повідомлень із стаціонарних телефонів до кінця вересня 2020 року".

Також у тексті меморандуму зазначається, що буде забезпечено проведення зовнішнього аудиту НАБУ відповідно до вимог законодавства.

Щодо Вищого антикорупційного суду, то, згідно з документом, Україна зобов'язується забезпечити діяльність суду засобами в необхідному розмірі, зокрема для підтримки конкурентоспроможної зарплати суддів ВАКС.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволить забезпечити НАБУ і Державному бюро розслідувань (ДБР) автономне право на прослуховування. Верховна Рада ухвалила цей закон 4 жовтня. Документ вносить зміни до ст. 263 Кримінального процесуального кодексу (КПК), згідно з якими НАБУ і ДБР будуть уповноважені знімати інформацію з транспортних телекомунікаційних мереж, що фактично є правом на прослуховування. Генеральний прокурор Ірина Венедіктова звинуватила САП у неефективності роботи прокурорів САП. В антикорупційній прокуратурі відреагували на цю заяву незгодою і попросили не втручатися в роботу антикорупційних органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА