18:59 12.06.2020

ДБР завершило досудове розслідування щодо екс-прикордонників, причетних до незаконного затримання Саакашвілі під час переміщення до Польщі

2 хв читати
ДБР завершило досудове розслідування щодо екс-прикордонників, причетних до незаконного затримання Саакашвілі під час переміщення до Польщі

Слідчі Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора завершили досудове розслідування щодо двох колишніх посадових осіб Державної прикордонної служби України за фактом перевищення влади або службових повноважень співробітником правоохоронного органу.

Як повідомляє прес-служба ДБР, за даними слідства, у 2018 році колишні чиновники були причетні до організації та здійснення незаконного затримання екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі під час його реадмісії до Республіки Польща.

"Щодо інших високопосадовців органів державної влади, причетних до вчинення зазначеного кримінального правопорушення, досудове розслідування триває", - йдеться в повідомленні.

У разі доведення провини, підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

Як повідомлялося, в липні 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства, коли той перебував у США.

10 вересня 2017 року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прибічників, що супроводжувалося протистоянням із прикордонниками і правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України.

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва неподалік офісу його партії "Рух нових сил", після чого доставили в аеропорт "Бориспіль" і відправили літаком до Польщі. У МВС України пояснили, що відповідно до вже ухвалених судових рішень Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням усіх юридичних формальностей був повернений до країни, звідки прибув, порушуючи вітчизняне законодавство".

28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував рішення свого попередника про позбавлення Саакашвілі громадянства України. Вже 29 травня Саакашвілі повернувся в Україну.

На початку жовтня Саакашвілі повідомив, що має намір поскаржитися на Порошенка до Генпрокуратури через висилку з України в лютому 2018 року.

20 листопада Верховний Суд України залишив без задоволення касаційну скаргу Саакашвілі у справі за його позовом до Держприкордонслужби, Міграційної служби, Міністерства внутрішніх справ про визнання незаконними та скасування рішення та вчинення дій з його реадмісії до Польщі.

7 лютого слідчі ДБР повідомили про підозру в перевищенні влади або службових повноважень колишнім керівникам підрозділів Державної прикордонної служби України.

"Слідство встановило, що колишні керівники Департаменту оперативної діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України та Окремого відділу Адміністрації Державної прикордонної служби України організували незаконне затримання Міхеіла Саакашвілі та його переміщення до Республіки Польщіа у лютому 2018 року", - повідомляла прес-служба ДБР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА