12:02 13.06.2020

Хабар у $6 млн пропонували за закриття кримінального провадження, в якому фігурує екс-міністр екології Злочевський – Ситник

3 хв читати
Хабар у $6 млн пропонували за закриття кримінального провадження, в якому фігурує екс-міністр екології Злочевський – Ситник

Хабар керівництву антикорупційних органів пропонували за закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології Миколи Злочевського в заволодінні коштами і забезпеченні його повернення в Україну, повідомив директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник.

"Хабар у $6 млн призначався за закриття епізоду зі сприяння екс-міністра екології у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ "Реал Банк"", – повідомив Ситник на брифінгу в Києві в суботу вранці.

Він зазначив, що стосовно цього епізоду було пред'явлено підозру кільком особам, зокрема і Злочевському.

"Чому був такий поспіх у осіб, які пропонували неправомірну вигоду? Тому що завтра у пана Злочевського день народження і був план досягти максимального результату, а саме закрити кримінальне провадження і забезпечити повернення пана Злочевського на територію України", – наголосив директор НАБУ.

Також Ситник повідомив, що на сьогодні затримано трьох людей: першого заступника начальника Головного управління ДФС у Києві, друга людина має причетність до компанії Burisma, є довіреною особою Злочевського, а третя – колишній співробітник фіскальної служби, який також є довіреною особою Злочевського.

"Спочатку під час розмов була пропозиція мільйона доларів США за те, щоб справа була просто передана в інші слідчі органи.... Після відмови отримувати ці кошти і продовжувати переговори було запропоновано $5 млн вже за закриття кримінального провадження і було принципово, щоб до 14 червня 2020 року", – розповів Ситник.

За його словами, кошти вилучено, також вилучено суму в $1 млн, яка була в автомобілі першого заступника начальника ДФС Києва.

"Наразі першому заступнику начальника управління ДФС оголошено підозру у скоєнні злочину...пропозиція хабара. Щодо двох інших затриманих, то, як зазначив директор НАБУ, стосовно них вже підготовлено проекти підозр.

Керівник САП Назар Холодницький нагадав, що кримінальне провадження, в якому фігурує Злочевський, було призупинено.

"Сума (пропонованого хабара) становить $6 млн, з яких п'ять призначалися людині, яка мала зрозуміти процесуальне рішення про закриття справи, а один мільйон передбачався за консультаційні послуги посередника", – сказав керівник САП.

Як повідомлялося, 12 червня колишній чиновник за сприяння належної особи з управління Державної фіскальної служби (ДФС) у м.Києві та інших осіб намагався передати $6 млн неправомірної вигоди керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

"Щойно за процесуального керівництва САП детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади за посередництва його "правої руки", високопосадовця управління ДФС у м. Києві та інших осіб, неправомірної вигоди керівництву НАБУ та керівнику САП за ухвалення рішення про закриття кримінальної справи, у якій зазначеній особі повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. Вилучено $6 млн", – повідомила прес-служба САП на сторінці у Facebook.

Зазначається, що попередньо їхні дії кваліфіковані за ч.4 ст. 369 КК України.

Злочевський обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року він залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч.3 ст. 368-2 КК).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА