12:53 13.06.2020

Байдени не причетні до справи про пропонування $6 млн хабара керівництву НАБУ і САП – Холодницький

3 хв читати
Байдени не причетні до справи про пропонування $6 млн хабара керівництву НАБУ і САП – Холодницький

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький наголошує, що екс-віце-президент США Джозеф Байден і його син Гантер не мають причетності до справи про пропозицію хабара керівництву антикорупційних органів за закриття епізоду, в якому фігурує колишній міністр екології Микола Злочевський.

У суботу під час брифінгу, відповідаючи на запитання про те, чи фігурує в кримінальному провадженні про давання хабара, Байден-молодший, оскільки він безпосередньо пов'язаний зі Злочевським і компанією "Бурісма" (Burisma Holdings), Холодницький сказав: "Давайте поставимо крапку в цьому раз і назавжди. Байден-молодший і Байден-старший у цьому конкретному провадженні не фігурують".

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник при цьому наголосив, що хабар пропонували за закриття епізоду щодо стабкредиту, який видавав Нацбанк банківській установі ВАТ "Реал Банк", пов'язаній з Курченком.

"Давайте не перетворювати цю справу, щоб був якийсь політичний підтекст", – закликав Ситник.

Як повідомлялося, Злочевський обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. Наприкінці 2014 року він залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч.3 ст. 368-2 КК).

Генпрокуратура України з посиланням на генерального прокурора Руслана Рябошапку заявила, що продовжує аудит справ, відкритих за попереднього керівництва відомства, зокрема, велике кримінальне провадження, в якому фігурує, також і компанія Burisma ("Бурісма"). Раніше йшлося про аудит 15 кримінальних проваджень, в яких згадується власник "Бурісми", екс-міністр екології Микола Злочевський.

У травні 2014 року син колишнього на той час віце-президента США Джозефа Байдена Гантер Байден став членом ради директорів Burisma Limited.

Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський, у 2015-2016 роках передала одну зі справ до НАБУ.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій щодо президента цієї групи Злочевського і операційних компаній, що входять до Burisma Group.

У вересні 2019 року колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що розслідування щодо Джозефа Байдена або його сина Гантера Байдена мають проводити у США, а в України немає правових підстав для цього. "Я не знаю жодних причин проводити розслідування щодо Джо Байдена або Гантера Байдена відповідно до українського законодавства... це юрисдикція США", – сказав Луценко в інтерв'ю "BBC. Україна".

Низка американських ЗМІ повідомила, що президент США Дональд Трамп 25 липня намагався в телефонній розмові переконати президента України Володимира Зеленського в необхідності розпочати розслідування щодо Гантера Байдена. При цьому президент, чинячи тиск на Київ, до цього заморозив надання фінансової допомоги країні.

Під час перебування віце-президентом в адміністрації Барака Обами Джозеф Байден, крім іншого, курирував пов'язані з Україною питання. В цей самий час його син Гантер Байден обіймав посаду в раді директорів української газової компанії Burisma. В Україні щодо компанії було відкрито розслідування.

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані в низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику та участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишній генпрокурор України Віктор Шокін був звільнений на прохання Байдена – нібито за те, що розбирався у зв'язках "Burisma" з його сином.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА