21:47 15.06.2020

ЄС і Велика Британія спробують влаштувати переговори про майбутні відносини

2 хв читати
ЄС і Велика Британія спробують влаштувати переговори про майбутні відносини

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон і глави ЄС у понеділок під час відеоконференції погодилися, що необхідно прискорити переговори щодо відносин ЄС і Великої Британії після Brexit, повідомляють у Брюсселі.

"Не дивлячись на складнощі, викликані пандемією Covid-19 ... сторони погодилися, що (переговорам - ІФ) необхідний новий імпульс", - йдеться в заяві, поширеній у понеділок після відеоконференції за участю Джонсона, глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, голови Європейського парламенту Давида Сассолі і голови Європейської ради Шарля Мішеля.

Крім того, в спільній заяві лідерів йдеться, що переговори повинні активізуватися "для створення умов, найбільш сприятливих укладенню та ратифікації угоди до кінця 2020 року".

Зазначається, що інтенсивні переговори "повинні включати в себе загальне розуміння принципів, що лежать в основі будь-якої угоди".

Одночасно, наголошується в заяві, обидві сторони визнали, що, з огляду на обмеженість у часі, потрібно укласти певну угоду, яка дозволить продовжити переговори після завершення 2020 року.

Джонсон зі свого боку заявив у понеділок, що сподівається на завершення переговорів щодо подальших відносин ЄС і Великої Британії у наступному місяці.

"Я не думаю, що ми дійсно настільки далекі (від завершення переговорів - ІФ). Те, що нам потрібно зараз, - це побачити трохи жвавості в переговорах", - сказав Джонсон.

"Чим швидше ми це зробимо, тим краще. І ми не бачимо причини, чому ми повинні не встигнути до липня ... Я не хочу, щоб переговори тривали до осені або зими, як, можливо, хочуть в Брюсселі", - додав він .

Головний парламентер ЄС Мішель Барньє на початку місяця висловив надію на те, що в кінці червня сторони зможуть фізично зібратися за столом переговорів, а не вести їх за допомогою відеозв'язку. Це, вважає Барньє, було б більш ефективним.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон неодноразово заявляв, що він не має наміру продовжувати переговори щодо подальших відносин ЄС і Великої Британії. Такої позиції британський уряд дотримується і в умовах коронавірусу: минулого тижня прес-секретар британського прем'єра заявив, що уряд не буде просити продовжити перехідний період і відкине будь-які пропозиції про це з боку ЄС.

Перехідний період настав для Великої Британії 31 січня 2020 року, він триватиме до 31 грудня 2020 року. Цей період необхідний, щоб ЄС і Велика Британія могли спокійно провести переговори і погодили свої майбутні відносини. Основне питання, яке слід узгодити Великій Британії і Євросоюзу - нова торговельна угода.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА