20:15 17.06.2020

Конституційний Суд підтвердив можливість скасування адвокатської монополії, чекаємо на голосування у ВР

2 хв читати
Конституційний Суд підтвердив можливість скасування адвокатської монополії, чекаємо на голосування у ВР

Конституційний Суд підтвердив можливість скасування адвокатської монополії, Міністерство юстиції очікує ухвалення Верховною Радою відповідного законопроекту, заявив глава відомства Денис Малюська під час прес-брифінгу в Києві у середу.

"Конституційний Суд підтвердив, що такі зміни можливі. Ключова проблема цього законопроекту - збір голосів, адже більшості, необхідної для ухвалення цього законопроекту, наразі немає. Поки що механізм монополії працює. Але проблема вже не настільки нагальна, як вона була восени або взимку попереднього року" ,- сказав він.

Як повідомлялося, у лютому цього року парламентський комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді прийняти остаточно як закон законопроект про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії №1013.

Ініціатор законопроекту президент Володимир Зеленський запропонував парламенту скасувати норми про те, що виключно адвокат представляє інтереси громадянина в суді. Зокрема, пропонується прибрати зі статті 1312 абзац про випадки, для яких можуть бути винятки, - коли це стосується трудових спорів, спорів щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, а також представництва малолітніх або неповнолітніх осіб.

Автор законопроекту також пропонує вилучити з перехідних положень Конституції підпункти, які містять дати введення в дію положень Основного закону про те, що лише адвокати можуть представляти інтереси громадян у судах.

Положення, які президент пропонує змінити, були закріплені в Конституції в рамках реформи правосуддя від 2016 року.

За словами представника президента в Конституційному суді Федора Веніславського, "цей законопроект спрямований на розширення можливостей людини отримати спеціальну юридичну допомогу за своїм власним вибором і не бути обмеженою у виборі цієї допомоги".

Передбачається, що закон набуде чинності від дня публікації.

Як відомо, ВР на засіданні 3 вересня 2019 року направила до Конституційного Суду законопроект №1013.

КС 1 листопада надав висновок щодо законопроекту №1013 і визнав його відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Відповідно до процедури внесення змін до Основного закону, закріпленої в Конституції, після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами, а на наступній черговій сесії ВР може розглядати його для прийняття в цілому. Для цього знадобиться щонайменше 300 голосів парламентаріїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА