21:00 17.06.2020

Постанова про відставку Авакова не потрапить до порядку денного Ради на цьому тижні

3 хв читати
Постанова про відставку Авакова не потрапить до порядку денного Ради на цьому тижні

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності розгляне постанову народних депутатів про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова по суті в середу, 1 липня, заявив голова комітету і народний депутат фракції "Слуга народу" Денис Монастирський.

"Сьогодні комітет рекомендував включення до порядку денного сесії даної постанови. Він не розглядав її по суті. Згідно з регламентом, постанова включається до порядку денного автоматично після рішення комітету. Відповідно, комітет на своєму наступному засіданні, 1 липня, буде розглядати дану постанову по суті і дасть свою оцінку", - розповів Монастирський агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Народний депутат також зазначив, що в українському законодавстві наразі не передбачена процедура звільнення одного міністра парламентаріями.

"Відразу зазначу, що відповідно до закону про Кабінет міністрів, Верховна Рада не може звільняти окремого міністра, але ми знаємо, що такі випадки були, тому, я думаю, рішення, швидше за все, на початку липня з’явиться в залі і буде визначена шляхом голосування ( ...). Така процедура у нас не передбачена. Зараз поданий до Верховної Ради законопроект про інтерпеляцію. Під цим терміном розуміється процедура відкликання окремих міністрів. Але практика така була, зокрема, і стосовно чинного міністра внутрішніх справ: рішення виносилось у зал, і зал визначався шляхом голосування. У будь-якому випадку рішення буде за сесійним залом", - додав голова профільного комітету.

За його словами, в разі прийняття програми дій уряду, Кабмін, а значить і міністр внутрішніх справ, отримає імунітет на рік. Водночас, Монастирський називає постанову, зареєстровану нардепами фракцій "Голос", "Слуга народу" і "Європейська солідарність" політичним символом і вважає, що парламент повинен її розглянути.

"Дійсно, згідно з Конституцією, уряд отримує імунітет на рік після затвердження програми дій уряду. Однак я розцінюю проект постанови, внесений колегами з фракції "Голос", як виключно політичний символ, на який кожен депутат має право поставити таке питання, а Верховна Рада - його розглянути", - сказав нардеп.

Голова комітету наголосив, що очікувати розгляду постанови в сесійній залі цього тижня не варто: "Я не так давно закінчив комітет і вже бачив, що було перекручено інформацію про те, що нібито комітет схвалив постанову, але він її не розглядав по суті, і розгляд буде вже першого числа. Тоді буде логічно говорити про те, як комітет оцінить цю постанову. Ні завтра, ні післязавтра її в порядку денному не буде".

Як повідомлялося, 5 червня у Верховній Раді було зареєстровано постанову №3606 про звільнення Авакова з посади міністра внутрішніх справ.

Ініціаторами постанови виступили депутати фракції "Голос", які збирали підписи колег за винесення на голосування питання про звільнення Авакова. Співавторами документа виступили низка народних депутатів зі "Слуги народу" і Яна Зінкевич з "Європейської солідарності".

Раніше спікер Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що в українському законодавстві не передбачена процедура звільнення конкретного міністра депутатами парламенту, а тільки відставка всього уряду або ж подання з боку прем'єр-міністра.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА