20:27 18.06.2020

НАТО готується до повторної хвилі пандемії коронавірусу

3 хв читати
НАТО готується до повторної хвилі пандемії коронавірусу

Міністри оборони НАТО домовилися про новий план операцій у зв'язку з можливою другою хвилею COVID-19, запас медичного обладнання та фонд для придбання критично важливих предметів медичного призначення, заявив у четвер генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

"Оскільки важливо, щоб ця криза в сфері охорони здоров'я не перетворилася на кризу безпеки, НАТО і збройні сили держав-союзників також грають ключову роль у забезпеченні підтримки громадянського реагування на COVID-19", - сказав Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі після завершення дводенної відеонаради глав військових відомств країн Північноатлантичного альянсу.

"Це стосується доставлення повітрям важливих предметів медичного призначення, перевезення пацієнтів та будівництва польових госпіталів", - пояснив генеральний секретар НАТО.

Він послався на те, що медичні установи в усьому світі попереджають про можливість другої хвилі пандемії. "Тому НАТО готується надати рішучу підтримку цивільним зусиллям у разі, якщо це станеться", - додав глава альянсу.

Столтенберг повідомив про три рішення, прийняті міністрами оборони НАТО в результаті віртуальної наради.

"Ми погодили новий оперативний план для надання підтримки союзникам і партнерам. Ми також домовилися створити запаси медичного обладнання та предметів медичного призначення. І ми домовилися створити новий фонд, щоб у нас була можливість оперативно купувати предмети медичного призначення та медичні послуги", - оголосив генсек НАТО.

Він привітав пропозиції багатьох країн альянсу на безоплатній основі надати медичне обладнання для цих запасів і те, що вони погодилися брати участь у фінансуванні фонду. Генсек вважає це "проявом єдності та солідарності Північноатлантичного альянсу".

"Ми готові надавати підтримку один одному, якщо виникне друга хвиля пандемії, щоб зменшити страждання людей і врятувати їх життя", - сказав Столтенберг. Він також відзначив співпрацю в цій сфері з Євросоюзом та іншими міжнародними організаціями та посилення підготовки НАТО, "щоб у майбутньому реагувати на будь-який вид кризи в сфері охорони здоров'я".

У відповідь на питання про обсяги оголошених ним запасів і фонду генсек НАТО сказав: "Ми створили механізм для запасів, для фонду і на сьогоднішній нараді були зроблені конкретні заяви щодо вкладів у натуральній формі. Щодо обсягів, поки важко сказати, тому що все залежатиме від зобов'язань окремих країн НАТО".

Він також укотре заявив, що "державні і недержавні суб'єкти намагаються використовувати цю кризу для того, щоб підірвати нашу довіру до демократичних інститутів". "Ми бачимо, як багато хто намагається обвинуватити країни НАТО у всій пандемії COVID-19. Це відбувається різними шляхами, зокрема з використанням соціальних мереж", - повідомив глава альянсу.

Генсек сказав, що НАТО реагує на пропаганду і дезінформацію, допомагає в цьому плані країнам-союзникам і тісно взаємодіє з Євросоюзом, тому що обидві організації стикаються з однаковими проблемами пропаганди та дезінформації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА