13:18 25.06.2020

Українська кіберполіція встановила численні факти витоку інформації з державних і приватних баз даних

3 хв читати
Українська кіберполіція встановила численні факти витоку інформації з державних і приватних баз даних

Кіберполіція України здійснила масштабну спецоперацію і задокументувала протиправну діяльність декількох десятків людей, які отримали незаконний доступ до баз даних державних органів і приватних структур та намагалися реалізувати інформацію.

На брифінгу в четвер у Києві заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров розповів, що протягом останніх півтора місяця поліція здійснювала масштабну роботу з виявлення фактів витоку інформації з різних баз даних.

"Проведено 36 обшуків, доведено злочинну діяльність 25 осіб, було висунуто підозри і затримано одну особу", - зазначив він.

За словами заступника міністра, за результатами спецоперації було вилучено з незаконного обігу копії 30 баз даних, зокрема не з державних реєстрів.

У свою чергу перший заступник начальника департаменту кіберполіції Нацполіції України Сергій Кропива уточнив, що реалізація спецоперації відбувалася у десяти регіонах України.

"Ми відкрили кримінальні провадження за фактами шахрайства, поширення інформації з обмеженим доступом, а також у зв'язку з фактами несанкціонованого втручання у роботу електронних операційних систем. Загалом відкрито 34 кримінальних провадження", - розповів він.

Він продовжив: "За результатами обшуків підтверджено злочинну діяльність 25 осіб, вісьмом особам було повідомлено про підозру, одного - затримано".

Кропива наголосив, що поліція поки що не може назвати компаній, у яких було викрадено бази даних, однак уточнив, що йдеться про компанії, які здійснюють свою діяльність у сфері страхування, логістичних послуг, також це державні та приватні банки. Крім того, за його словами, інформацію було викрадено з баз даних державних органів, а також баз даних приватного сектора.

"Сума становила від 1000 тис. грн за окрему частину інформації до $10 тис. за отримання повністю бази даних", - розповів перший заступник начальника департаменту кіберполіції.

За його словами, кіберполіція встановила хакерів, які отримали доступ до міжнародних маркет-плейсів і в подальшому реалізовували їх.

Кропива повідомив, що поліція спільно з СБУ задокументувала діяльність зловмисників у Києві, які створили бот UA BAZA, за допомогою якого реалізовували персональні дані.

Говорячи про одного затриманого, Кропива уточнив, що ця людина працювала в приватній компанії, отримала доступ до бази даних і, сподіваючись її реалізувати, запросила суму в $10 тис., шахрая було затримано під час спроби реалізувати базу даних.

В Одеській області під час спецоперації встановлено зловмисника, який незаконно отримав доступ до реєстрів страхових компаній, затримано групу осіб, які продавали бази даних банківських установ.

"Найближчим часом співробітники департаменту кіберполіції повідомлять про підозру 29 особам, у яких раніше проводили санкціоновані обшуки. Протягом ще двох тижнів здійснити ще каскад спецоперацій... буде проведено роботу з блокування дев'яти Telegram-каналів, через які здійснюються шахрайські дії із заволодіння грошовими коштами громадян під виглядом реалізації баз даних", - підсумував перший заступник начальника департаменту кіберполіції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА