16:31 26.06.2020

НАБУ стурбоване рішенням Офісу генпрокурора про закриття справи про стабкредит VAB Банку

4 хв читати
НАБУ стурбоване рішенням Офісу генпрокурора про закриття справи про стабкредит VAB Банку

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) стурбоване рішенням Офісу генерального прокурора про скасування постанови заступника генпрокурора Віталія Каська від 18 вересня минулого року про відновлення кримінального провадження у справі про видачу Нацбанком України (НБУ) восени 2014 року VAB Банку (ВіЕйБі Банку) стабілізаційного кредиту на 1,2 млрд грн, повідомило Бюро на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

"Пояснюючи свій крок, генпрокурор посилається на ухвалу Печерського районного суду м. Києва, якою зобов'язано вчинити відповідні дії, не залишивши нібито можливості для оскарження. По-перше, рішення Печерського райсуду столиці не набуло законної сили", - пояснює НАБУ.

У повідомленні наголошується, що НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 15 червня подали апеляційну скаргу на рішення Печерського райсуду Києва, яку суд мав розглянути 17 і 19 червня. Водночас через те, що Печерський райсуд Києва вчасно не переслав матеріали справи, розгляд апеляції перенесли на 20 липня.

"По-друге, траплялися непоодинокі випадки, коли суди ухвалювали рішення у справах НАБУ, виходячи за межі своєї компетенції, намагаючись у такий спосіб втрутитися у кримінальний процес. І попри наявність застереження щодо нібито неможливості оскарження, ми в законний спосіб доводили, що це не так. У підсумку такі рішення скасовували", - наголошено у повідомленні.

На думку НАБУ, справу не можна було закривати, оскільки у слідства є "переконливі докази причетності підозрюваних" до заволодіння 1,2 млрд грн. НАБУ також додало, що на цьому етапі розслідування вийшло на завершальну стадію.

Бюро також додало, що з моменту, коли були підготовлені проекти про підозру у лютому-2019, НАБУ і САП "перебувають під постійним тиском, здійснюючи це розслідування, а зацікавлені особи не припиняли спроби різними способами домогтися його припинення".

Згідно з повідомленням на сайті Вищого антикорупційного суду (ВАКС) у п'ятницю, 24 квітня ВАКС не задовольнив клопотання детектива НАБУ про обрання запобіжного заходу екс-голові правління ВіЕйБі Банку Денису Мальцеву у вигляді тримання під вартою.

"Слідча суддя дійшла висновку, що прокурором доведено не всі обов’язкові та необхідні підстави, передбачені законом, які допускають обрання щодо підозрюваного такого запобіжного заходу як тримання під вартою у порядку ч. 6 ст. 193 КПК України, у зв’язку з чим клопотання задоволенню не підлягає", - пояснив тоді ВАКС.

Як повідомлялося, 25 червня Офіс генпрокурора виконав рішення Печерського райсуду Києва від 5 червня і закрив справу про стабкредит VAB Банку.

"Прокуратура є частиною трикутника правосуддя (розділ 8 Конституції України) й не може нехтувати конституційними нормами, але вважаю, що такі рішення судових інстанцій підривають загальні принципи діяльності правоохоронної системи. Крім того, згідно зі ст. 303 КПК України, немає підстав оспорювати такі процесуальні рішення прокурора", - прокоментувала закриття кримінальної справи за рішенням суду генпрокурор Ірина Венедіктова.

До цього, наприкінці листопада 2019 року МВС України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка і його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк у справі про видачу Нацбанком стабкредиту VAB Банку. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру в цій справі Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та голові банківського нагляду Аллі Шульзі, а також іще чотирьом особам, пов'язаним із банком і компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Нацбанк стверджує, що борг Бахматюку неплатоспроможних VAB Банку й банку "Фінансова ініціатива" (Київ) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 11 млрд грн, НБУ - 10,6 млрд грн. Зокрема, борг перед центробанком забезпечений особистим поручительством бізнесмена на 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Бахматюк раніше заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що відкидає всі звинувачення і пропонує Фонду гарантування вкладів поетапно погасити 8 млрд грн заборгованості: 500 млн грн гарантійного внеску й по 1 млрд грн щорічно. На його думку, ця справа сфабрикована, й однією з її цілей є зірвати досягнення домовленостей із кредиторами. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

Група міжнародних кредиторів групи "Укрлендфарминг" листом від 15 листопада запропонувала уряду України обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка і ULF. У листі уточнювалося, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить близько $1,65 млрд і складається з близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком).

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця і яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА